achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   Laborem Exercens

Laborem Exercens - Encycliekreeks

Voor sommigen is werken een noodzakelijk kwaad, voor anderen een verslaving, waaruit ze status en erkenning ontvangen. Maar volgens het document Laborem Exercens, geschreven door Johannes Paulus II, is werken een weg naar voldoening. Om te worden wie je werkelijk bent en de wereld elke dag een stukje mooier te maken.
 


De encycliek Laborem Exercens was zijn tijd in veel opzichten ver vooruit. Onderwerpen die destijds alleen theorieën waren, zien we in onze tijd werkelijkheid worden. Denk aan de onzekerheden van zzp-ers, jongeren die geen vast contract meer krijgen, maar ook werk dat zijn doel voorbij lijkt te schieten. Tijdens de bijeenkomsten laten we de positieve kanten van arbeid zien, waarin de persoon die het werk uitvoert centraal staat.

Verdiepingsavonden

In een reeks van 3 avonden zoomen we met sprekers van binnen en buiten de kerk in op de inhoud en praktische uitwerking van de encycliek Laborem Exercens. De tweede avond staat de discussie met elkaar centraal en zal plaatsvinden in café De Schreierstoren.

31 okt: Werk en de mens

Paul Koopman, diaken en arbeidspsycholoog, trapt de reeks af en valt meteen in huis met de waarde van werk. Daarnaast komt de modernisering van het werk en de waarde van de werknemer aan bod. Michel Klein, christen en universitair docent kunstmatige intelligentie, neemt ons verder mee in de wereld van de technologisering van ons werk. Hoe ver kunnen we gaan en hoe ver willen we nog gaan?

21 nov: Het conflict tussen arbeid en kapitaal

Daan van Schalkwijk (dr.), spreekt de tweede avond over het conflict tussen het economisch denken en goede zorg voor werknemers. Daarnaast focussen we ons op de persoonlijke waarde van werk. Daan werkt in het moral marktsproject samen met AUC studenten aan een boek over economie en liefde. Deze avond is er uitgebreid ruimte om met elkaar in discussie te gaan onder het genot van een biertje met bitterbal. 

28 nov: Werken is voor iedereen

Philip Weijers (CSLK), vertelt hoe wij allen geroepen zijn om te werken en hoe we daarin onze voldoening vinden. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies & downieS, voegt daaraan zijn getuigenis toe hoe hij mensen met een beperking de mogelijkheid geeft om zichzelf te ontwikkelen in werk en wat dat met hen doet.

Iedereen welkom

Neem gerust vrienden of kennissen mee. De avonden zijn geschikt voor jongeren van allerlei overtuigingen, waarbij respect en een open houding naar elkaar belangrijk zijn. Bekijk daarvoor ook de website encycliek.nu


Info

Wie: 18-35 jaar

Wat: verdiepingsavonden Laborem Exercens

Waar: 31 okt & 28 nov Nicolaasbasiliek, Pr Hendrikkade 73 | 21 nov Schreierstoren, Pr Hendrikkade 95 tegenover Amsterdam Centraal Station

Hoe laat: 19.30 - 21.45 uur

Entree: 31 okt €7,50 | 21 nov €10,- | 28 nov €10,- | Hele reeks €25,-


Aanmelden


 
Gerelateerde artikelen Jongeren | encycliek | Laborem | Exercens
share on facebook share on twitter share via email