achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   Er is geen grotere liefde dan offers

Er is geen grotere liefde dan offers

‘Mijn Vader, als het mogelijk is, laat deze beker Mij voorbijgaan. Maar toch: niet zoals Ik wil, maar zoals Gij wilt.’ (Mat 26, 39).

Jezus wist dat Hij pijn zou gaan lijden en niet zo’n beetje ook. Hij wist dat Hij de diepste pijn die er bestaat zou moeten dragen. De pijn om van God verwijderd te zijn. Hij wilde de pijn uit de weggaan, maar nog liever wilde Hij de wil van Zijn Vader doen. Hij wist dat het beter was om deze beker te nemen. Hij wilde niet, maar ook weer wel. Hij nam Zijn verantwoordelijkheid. En uit deze daad blijkt Zijn overgrote liefde. Liefde wordt zichtbaar in offers.

Jezus is hierin een voorbeeld voor ons allen. Een voorbeeld van hoe Hij, hoe God de liefde voor ogen heeft. Een liefde die verder gaat dan je vrienden liefhebben, een liefde die uitnodigt om ook je vijanden lief te hebben. Niet zozeer omdat je van ze houdt, zoals je van je vrienden of familie houdt, maar omdat de liefde verder gaat.

God dwingt Jezus nergens toe

God heeft Jezus nergens toe gedwongen. Jezus was zich bewust van de pijn die Hem te wachten stond en toch kiest Hij ervoor dat niet Zijn angst voor de pijn regeert, maar de wens om Gods plan te vervullen. Hij had alle vrijheid om hierin te kiezen. Hij had de hele kruisdood kunnen tegenhouden, maar Hij pakt het kruis op en loopt naar Golgotha. Hij is autonoom, kan geheel vrij Zijn eigen keuzes maken. Hij kiest de weg van de liefde.

Vrijwillig

Geheel vrijwillig sterft Jezus aan het kruis. Hij brengt daarmee uit liefde een offer. Hoewel Zijn hart overliep van liefde, betekende dat niet dat Hij niet bang was voor de pijn. Dat zien we terug in Zijn gebed. Hij wil de wil van Zijn Vader doen, maar ontloopt liever de pijn. Ook al weet Hij dat het niet zonder die pijn kan.

Je mag bang zijn

Misschien weet je dat je een offer zou moeten brengen, maar ben je bang voor de pijn of het discomfort wat het voor jou met zich meebrengt. Dat mag. Je mag verdrietig zijn over wat het offer met jou doet. Je mag pijn voelen bij de keuzes die je maakt, omdat deze keuze beter is voor anderen. Volg Jezus in Zijn verdriet en in Zijn keuze voor de liefde. Jouw offer is een teken van liefde.

Gerelateerde artikelen Jongeren | Artikel | Jezus
share on facebook share on twitter share via email