Silvan (23 jaar) studeert kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam en nam deel aan de reeks Laudato Si’ avonden. De encycliek Laudato Si’ is in 2015 door Paus Franciscus geschreven en gaat over de zorg voor de aarde. Vanwege de milieuproblematiek en klimaatdebatten nog altijd een actueel en inspirerend document. Jong Bisdom HA is benieuwd wat Silvan van de avonden vond.
Voordat ik ging studeren was ik nauwelijks bezig met het klimaat en de problemen die we daar nu mee hebben. Ik zag het als een van de vele problemen waar de mensheid mee kampt, en ging er vanuit dat slimme en toegewijde mensen het uiteindelijk wel zouden oplossen.
In het eerste jaar van mijn studie ging een project over het milieu en dachten we na over duurzame technieken om de gemeente groener te maken. Daarnaast waren veel van mijn medestudenten bewust met het milieu bezig door bijvoorbeeld vegetarisch te eten of te protesteren. Hierdoor werd ik zelf ook aan het denken gezet. Ik ben minder vlees gaan eten, probeer zo min mogelijk te vliegen, en in het algemeen niet onnodig te consumeren. Ik zie klimaatverandering nu als een van de relevantste globale problemen, voornamelijk omdat de gevolgen onomkeerbaar kunnen zijn.
Mensen die Kunstmatige Intelligentie studeren gaan na hun studie computerprogramma’s en robots maken die ‘slimme’ taken uitvoeren. Voorbeelden zijn zelfrijdende auto’s, de zoekmachine van Google, een programma dat belastingfraude opspoort, karretjes die in een magazijn de juiste paketten kunnen vinden.
Tijdens een van de Laudato Si avonden ging het erover dat we een onduurzame standaard van leven hebben. Kortgezegd, we consumeren niet alleen teveel producten die niet gerecycled kunnen worden of veel CO¬2 uitstoten, we consumeren ook te veel an sich. Een voorbeeld: stel dat we allemaal zouden kunnen vliegen op biologische brandstof. Dat is in principe duurzaam. Maar als iedereen ter wereld elk jaar naar de andere kant van de wereld zou vliegen, hebben we meer landbouwgrond nodig om die bio-brandstof te maken dan de aarde te bieden heeft.
In het algemeen proberen we problemen op te lossen door oplossingen toe te voegen aan de wereld. Die oplossingen zijn vaak technologisch, bijvoorbeeld bio-brandstof, en ook alle dingen die ik in mijn studie leer te maken. Echter, een veel simpelere oplossing is om geen oplossingen toe te voegen, maar om problematische dingen weg te nemen. We kunnen beter de helft van de vluchten annuleren, dan de helft op duurzame brandstof laten vliegen. Kort gezegd: je kunt beter niet vliegen, minder vlees eten en minder gas gebruiken, dan duurzaam vliegen, duurzaam vlees eten en groen gas gebruiken.
Dit inzicht is voor mij problematisch, omdat ik straks als ingenieur (afgestudeerde KI student) per definitie dingen maak, toevoeg. Ook al geloof ik dus dat de makkelijkste oplossingen liggen in reductie, zal ik mij gaan inzetten door toevoegingen te maken. Ik zal moeten nadenken over de impact van mijn werk, en of de gevolgen daadwerkelijk positief zijn.
Ik ben gedoopt en heb mijn eerste communie gedaan, maar sindsdien heeft de kerk inderdaad nauwelijks een rol in mijn leven gespeeld. Wel begin ik, nu ik wat ouder word, weer geïnteresserd te raken. Zelfs als je niet gelooft, moet je toegeven dat een groot deel van onze cultuur en waarden en normen sterk verbonden is met het Christendom.
Ik was erg benieuwd wat voor perspectief de kerk, en de Paus in het bijzonder, op de klimaatproblematiek hebben. Ik was vooral verrast dat het geloof niet zo expliciet voorbij kwam. Even ging het erover dat we dankbaar moeten zijn voor de diverse natuur om ons heen, omdat God haar geschapen heeft, en dat het op een bepaalde manier respectloos is hoe we nu met de aarde omgaan. Maar voornamelijk kwam het geloof meer impliciet aan bod, in de vorm van waarden die uit het geloof voortkomen, waarden die ik dus voornamelijk deel. Daardoor waren de discussies toch heel toegankelijk voor mij, en herkende ik me erg in de meningen van anderen.
Een onderwerp wat me onder andere aansprak was persoonlijke verantwoordelijkheid. We moeten allemaal ons steentje bijdragen, en iedereen heeft een bepaalde verantwoordelijkheid voor zijn daden. Persoonlijk vind ik dat het meer om de intentie van je daden gaat, dan om de precieze uitwerking. Stel dat iemand zijn leven een beetje duurzamer wilt maken, en besluit minder vlees te eten. De intentie is om iets goeds te doen. Stel dat dan blijkt dat hij onbewust vlees vervangt door iets wat slechter is voor het milieu. Dat maakt zijn acties niet betekenisloos. Je kunt niet verwachten dat iedereen op wetenschappelijk niveau zijn keuzes kan afwegen, en zelfs de wetenschap heeft niet altijd het perfecte antwoord. Kortom, het gaat erom dat iemand zich oprecht inzet om duurzamer te leven. Dit is een waarde die ik deel met de kerk, waar het ook belangrijk is om met oprechtheid te proberen het goede te doen.
Kunstmatige Intelligentie gaat voor een groot deel over automatiseren. We maken onder andere computerprogramma’s en robots die het werk van mensen kunnen overnemen. Veel werk is in de laatste eeuw al overgenomen, zoals veel lopendebandwerk, administratiewerk. De zelfscankassa is een ander voorbeeld.
Soms worden mensen bang van automatisering. Als veel banen geautomatiseerd worden, gaat dit dan niet zorgen voor veel werkeloosheid? Als tegenargument wordt dan vaak genoemd dat er in het verleden door automatisering ook veel banen bij zijn gekomen. Veel administratiebanen zijn verdwenen door de computer, maar er zijn gigantisch veel banen bijgekomen zoals webdesigner, programmeur en netwerkbeheerder.
Toch heb ik het gevoel dat het mogelijk is dat de werkeloosheid tóch gaat toenemen. Dat is interessant vanuit een idealogisch oogpunt, en vanuit een praktisch oogpunt. Vanuit de ideologie kun je je afvragen of het in principe erg is als de hoeveelheid werk drastisch afneemt. Stel je een wereld voor waarin we allemaal even veel verdienen, maar er slechts 5 uur per week voor hoeven te werken. We zouden ons kunnen focussen op familie, vrienden, persoonlijke ontwikkeling, etcetera.
Aan de andere kant kun je ook stellen dat mensen juist in contact met elkaar en de aarde staan, doordát ze werken en alles met pijn en moeite draaiende houden. Misschien raken we in zo’n utopische wereld wel de verbinding kwijt met de dingen die we het belangrijkst vinden.
Vanuit het praktische oogpunt zien we direct allerlei problemen aankomen. De kloof tussen arm en rijk is nu al groot. Uit ervaring weten we dat als er minder werk is, we niet de werkweek verkorten, maar simpelweg meer mensen thuis op de bank komen te zitten. Dit zou betekenen dat de kloof alleen maar groter wordt. Zij die de technologie in handen hebben worden extreem rijk en machtig, en de rest van de wereldbevolking kan alleen maar toekijken hoe zij de wereld besturen.
Om bij een beter scenario te komen, zullen grote maatschappelijke veranderingen nodig zijn. Geld moet in bepaalde mate los komen te staan van arbeid. Macht van technologische bedrijven moet binnen bepaalde grenzen gesteld worden. De wereld zal ook als geheel moeten samenwerken om voedsel en andere middelen efficient en eerlijk over de wereld te verdelen.
Ook al zal het nog wel even duren voor alle arbeid geautomatiseerd is (als het überhaupt gebeurt), is het interessant om na te denken hoe we de wereld dan zouden inrichten, en hoe we praktisch een geleidelijk pad naar zo’n wereld zouden kunnen afleggen. Ook roept het allerlei vragen op over arbeid. Doen we het alleen omdat het nodig is, of heeft het intrinsieke waarde? Ik hoop dat zulke thema’s aan bod komen in de volgende encycliek serie.
Paasgala 13 april
Wat haal je uit de preek? 6 maart
WJD@Home 26-28 januari
Stille Omgang 2024
Bedevaart Fulda 5-7 januari
Wereldjongerendag 26 november
Katholieke jongerendag (vervoer)
Man/vrouwavond 7 juli
WJD: Camino op wandelschoenen
Paasgala 15 april
Projectkoor Stille Omgang
Stille Omgang 2023
WJD aanmelding geopend
Jongerenweekend 7&8 januari
Roepingenweek 2022
Wereldjongerendag: Maria stond op
Tour met het WJD kruis
Netwerkbijeenkomst 17 dec
Luxe Zomer BBQ
Lezing Fatima - Op weg naar Lissabon
Vrienden van de straat - Youth for Peace
Amazing Gift - de Mis uitgelegd
Van Genesis tot Jezus
Catholicism
Youcat - Jongerencatechismus
Twitteren met God
Alpha youth/students - kennismaking christelijke geloof
Docat: Het geloof doen - sociale leer
Sycamore: film en gesprekserie
Stille Omgang 2022
WJD Lissabon 2023
Magnificat90 - 90 dagen naar Pasen
WJD@Home - 29 apr-1 mei
Kerstdiner 2021
21 nov Wereldjongerendag
Kloosterweekend 3-5 sept
Alpha Students - do 23 sept/25 nov
Nieuwe bezetting jongerenpastoraat
Jordi stelt zich voor
Netwerkbijeenkomst verplaatst 23 sept: Scheidingen
Sycamore: film en gesprekserie
Speeddaten kloosterordes en Godgewijd leven
Jongeren zoeken naar verbinding
Uitwisseling jongerenwerkers Fratelli Tutti
Netwerkdiner mentorschap - 16 mrt
Stille Omgang - Luisteren - 20 maart
Houd mij vast(en) - Buddyproject
WJD@home - 31 jan
4 webinar-series Jong Katholiek
Uitwisseling n.a.v. Evangelii Gaudium voor jongerenwerkers etc.
Young pro networks - 22 mei
Kerstbijeenkomst 2020!
Afsluiting 'Lieve Maria'-tentoonstelling 8 dec
Platform jongerenwerkers
JvdM okt: Arieke de Greeuw
Jongerencollecte 21 en 22 nov
Online serie: Liefde en seksualiteit
Infoavond nieuw seizoen The Missionary School 27 aug
Live Q&A's
Inspiratie avond missionair kerk zijn
Doe mee aan de virtuele pelgrimage
31 mei JPF Live: de walk & talkshow
Op zoek naar jouw bestemming?
Online catechese br. Michael-Dominique Magielse - 24 april
Er is geen grotere liefde dan offers
JvdM: Lizzie Blauw
De kraaiende haan - weten dat je fout zit
Johannes Paulus II - Paus voor de jongeren
Thema-avonden: Wat is de zin van het lijden?
Online catechese in tijden van Corona.
25 maart - Maria Boodschap
SO luisteren - Moeder Nadiya
Life-stream vanuit de Kathedraal
19 maart - H. Jozef
Loop de SO geestelijk mee
Noveengebed coronavirus
JvdM: Renske de Greeuw
Wereldjongerendag - Bringing life
Jongere van de maand: Rosemarie
2de editie van The Missionary School! 2020-2021
Bedevaart naar Rome
Pelgrimage naar Echternach
Stille Omgang - Luisteren?
Wereldjongerendag - Bringing life
Diner voor de vrienden van de straat
Doe mee met The Missionary School 2020
Don Bosco
Inspiratiedag Mentorschap Jong Katholiek – 16 mei 2020
Diner voor de vrienden van de straat
Pelgrimage naar Echternach
Jongere van de maand december Gérard
SO jongerenprogramma 21 maart 2020
Kloosterweekend: Sta op!
Kerstdiner: De Redder die komt!
19 december infoavond Jongerenbedevaart Rome
Jongere van de maand: Jordi
Mars voor het leven - jongerenprogramma
Jongeren starten: Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
Netwerkbijeenkomst Jongeren helpen met levensvragen
Jongerenbedevaart Rome meivakantie 2020
Nieuwe voorzitter jongerenplatform: Niels
The Missionary School is begonnen!
Laborem Exercens
12 jongeren starten een missie!
Lilian stelt zich voor
Dominque doet mee met The Missionary School
O, kom er eens kijken
Jongere van de maand juli: Gijs
Benieuwd naar perspectief van de Paus op klimaatproblematiek
Jongere van de maand juni: Linda de Valk
BBQ: Being available
The Missionary School - Wake up your dreams
The Missionary School: Wake up your eyes
Jongere van de maand mei: Aukje Jonkhout
Generation Start-up
17 mei Netwerkbijeenkomst - Growing Young!
Nu ook via WhatsApp bereikbaar!
Jongere van de maand april: Aliza Scholtens
Verdiepingsavonden Laudato Sí: Available for mother nature
Wat een paasei met vasten te maken heeft
Nieuwe Jongerengroep in Hoorn
Vragenlijst jongerenpastoraat
WJDag - 14 april - Available for him/her
Jongere van de maand maart: Gideon
Samenwerken in een groep en met je omgeving
RKJ Volleybaltoernooi
Lastige geloofsvragen goed kunnen beantwoorden?
Het Magnificat
SO Jongerenprogramma 16 maart 2019
Dit waren de WJD@HOME!
Ontstaan rozenkrans
Pure Womanhood: Vrouw vanuit Gods kracht
Jongere van de maand februari: Jeroen Vergouw
Hoe de Panamezen het bezoek van de Nederlanders hebben ervaren
Leiding geven aan jezelf en aan anderen
Ontdek wie Jezus is: toen, nu en ook voor jou
Jongeren van de maand januari: Gijs en Toine
WJD 2022 mogelijk in Portugal
The Missionary School
Jongerenweekend Available for the other
Jongere van de maand december: Angela Mastenbroek
Trinity naar de WJD!
Jaarthema: Available
Nachtwake voor het leven
Kerstdiner Available for Him
21 november Avond van Barmhartigheid Haarlem
Brief aan jongeren n.a.v. jongerensynode
Jongere van de maand oktober: Jesper Joosten
Onderscheidingsdag levensvragen 4 nov 2018
Hymne WJD Panama 2019
Ook noveenkaarsen beschikbaar voor sponsoractie WJD
Wat doe jij als de oorlog uitbreekt?
Jongerencollecte 17 en 18 november
Jongerenprogramma St. Jansprocessie
Seizoensafsluiting
Jongerenweekend
Wereldjongerendag
Jongerenprogramma Stille Omgang
Kerstdiner
Thuisblijfprogramma WJD
Voorbereidingsdag WJD Panama
Voorbereidingsweekend WJD Panama
Nationale jongerencollecte
Kloosternacht
Stream uitgelicht: Ontdek jezelf!
Thuisblijfprogramma WJD op Ameland
Aanbiddingsavond Meet & Greet the Lord
Kerkproeverij - Neem jij iemand mee naar de Mis?
Stream uitgelicht: Leiderschap
Infosessies WJD Panama 18 en 19 sept
Opstaan voor het geloof
Stream uitgelicht: Ethics for Medics
Stream uitgelicht: Theologie
Stream uitgelicht: Twitteren met God
Broeder Fer in het geloofsgesprek
Sponsoractie WJD Panama
Stream uitgelicht: Onderwijs
Oud-jongerenplatformlid loopt vooraan in de Sint-Jansprocessie van Laren
Geslaagd Seizoen
Stream uitgelicht: Faith seeking understanding
Netwerkbijeenomst Gendercultuur en Seksualiteit
Midzomernachtmis
Seizoensafsluiting
Levensvragen
Uitslag Jongerenenquête
Reizen WJD 2019
Je kan nog mee met de bus naar Assisi!
Boodschap van de paus!
Nieuwe medewerker jongerenpastoraat
WJDag 25 maart Hilversum - Find Courage!
Pre-Passion Witte donderdag jongerenviering
Stille omgang 17 maart
NIEUWS: kennismakingsdagen Assisi 2018
Inschrijving Assisi 2018 verlengd tot 1 maart!
Jacobs Ladder viert feest in Patronaat Haarlem
Verblijf in chalets, mobilhomes en tenten
Jongerenprogramma Assisi bekend!
Jongerenprogramma Assisi bekend!
Kerstdiner 2017 16 december Heerhugowaard
9 december Mars voor het Leven met jongerenprogramma
Start Nieuwe jongerengroep Heiloo: Meet and greet the Lord
'God kon van mij een dikke middelvinger krijgen' (EO BEAM)
20 oktober Netwerkbijeenkomst: De kracht van een pelgrimage met jongeren
Nightprayer voor jongeren
Jongerenplatform start 20ste seizoen met nieuwe voorzitter
Projectleider WJD Panama gezocht bij Jong Katholiek
Seizoensafsluiting Jongerenplatform en reünie bisdom bedevaart
Bisdombedevaart Assisi 2018
Netwerkbijeenkomst jongerenwerkers
WJDag 2018
Stille Omgang Jongerenprogramma 2018
Kerstdiner Jongbisdom Haarlem-Amsterdam
Nationale jongerencollecte 18 en 19 november
Inspiratiedag tiener- en jongerenwerk Jong Katholiek
Inspiratiedag tiener- en jongerenwerk Jong Katholiek
Mgr Punt nodigt jou uit op bedevaart naar Assisi
Jaarprogramma van Jong bisdom HA 2017-2018
Tekst en vertaling officiële Hymne voor WJD Panama
Enquête over jezelf, je geloof en je roeping (Nederlands)
Presentatie WJD-Hymne
Zusters over leven in het klooster
Logo WJD Panama bekend! - Wat betekent het?
Jongerensynode - Laat jouw stem horen - 8 juni - Haarlem
Seizoensafsluiting - Western party - BBQ
Ga op reis!!! En laat je inspireren door Franciscus van Assisi
Stille Omgang 2017
WJDag 9 april - Wieringerwerf Meld je aan!
Stille Omgang Jongerenprogramma 18 maart 2017
Priester worden? Oriëntatie dagen Grootseminarie Heiloo 3 t/m 7 maart
St. Jansprocessie Laren- Jongerenprogramma
Netwerkbijeenkomst jongerenwerkers
Avond van de Martelaren
WJDag Palmzondag
Jongerenprogramma Stille Omgang
3de vormingsweekend Jong katholiek 'The Next Step'
1ste vormingsweekend Jong katholiek 'The Next Step'
2de vormingsweekend Jong katholiek 'The Next Step'
Thema WJDag 2017 bekend!
Geef jouw reactie op vragen van Paus Franciscus
Kom 18 december naar hét kerstdiner van 2016!
Besturen in de kerk? Een taak voor jou?!
Het kerstdiner van Jong bisdom HA
Ricksha of Mercy - Eps. 9
De Onbekende wereld van Jakob
De Onbekende wereld van Jakob
De Onbekende wereld van Jakob
De Onbekende wereld van Jakob
LET OP! 1ste vomingsweekend ‘The Next Step’ verplaatst
Nationale jongerencollecte
Avond rond de Heilige Deur
Netwerkbijeenkomst jongerenwerkers
Avond rond de 'Heilige Deur' 11 november Heiloo
Europese ontmoeting Taize 2016 Letland
Meer doen met je WJD-ervaring? Dit is: 'The Next Step'
Reünie WJD-reis 'Dare2share!' 25 september Amsterdam
'De onbekende wereld van Jakob' op NPO2
WJD-gangers op de fiets vertrokken
Programma bekend WJD on AIR!
Begeleiders opgelet: Inspirerende avond over katholiek jongerenwerk
1 aprilgrap! Met luchtballon naar WJD in Krakau!
Meryam vertelt
WJD on AIR
The Passion + Witte Donderdagviering in Amersfoort 24 maart
De meest gestelde vragen over de WJD op een rij!
4 en 5 maart: Gebedsmarathon Heiloo
WJDAG op en rond de Kathedraal: kɔm'pɑsi!
RKJ Volleybaltoernooi - 10 april - Leiden
Help mee met jouw mening over de KJD!
Aernoud vertelt over de WJD
Actie Kerkbalans 2016
Promotietour Dare2share! van start in 2016
Stille Omgang Jongerenprogramma 2016
Win een reis voor twee naar de WJD in Krakau!
Bisdommen komen met bericht over toekomst KJD
Het Dare2share! kerstdiner 2015
Bijbelleesrooster 2016. Bestel hem hier Gratis!
WJD-promotour in vollge gang!
WJD-roll up banners te koop
Het WJD Lied- Blest are the merciful
Het grootste jongeren evenement ter wereld! Iets voor jou?
Themalied WJD Krakau 2016
WYD Krakau 2016 Promo video
Eerste 25 aanmeldingen ontvangen speciaal Dare2share! T-shirt
Kapelaan Jeroen nodigt je uit voor een high-tea in Schoorl
Haarlem opent katholiek studentenhuis: ‘Het Josephhuis’
WJD KRAKAU (POLEN)
Jongerenprograma St. Jansprocessie Laren
Internationale wereldjongerendag (palmzondag)
Jongerenprogramma Stille Omgang
Jong Katholiek leiderschapstraining, weekend III
Jong Katholiek leiderschapstraining, weekend II
Europese jongerenontmoeting Taizé, Valencia
Kerstdiner (leeftijd 16 - 30)
Nationale jongerencollecte
Jong Katholiek leiderschapstraining, weekend I
De belevenis van een bedevaart
Waarom op bedevaart?
Jongeren zien de paus in Rome
Jongerenprogramma Sint Jansprocessie Laren
KJD Festival
Netwerkbijeenkomst voor jongerenwerkers
Exposure project
Sharon Kips bij Sint Jansprocessie Laren
6 en 7 juni: KJD- Festival, Nieuwkuijk
Programma WJDag 29 maart ZIE!
Tiener- en jongerenprogramma bisdombedevaart Rome
Wereld JongerenDAG, Amsterdam: ZIE!
Jongerenprogramma Stille Omgang
Landelijke impulsdag jongerenwerk
De verwarring van 50 shades
Wereld JongerenDAG 29 maart: ZIE!
Thema Stille Omgang bekend!
Vraag het Bijbelleesrooster voor 2014-2015 aan
Spread the Light! deze advent
Stel je vraag aan God met Twitteren met God - interactief
Passion 2015 Enschede!
Stille Omgang jongerenprogramma 21 maart 2015
Kerstfeest met het jongerenplatform! Zondag 14 december
10 keer Moeder Theresa
De Arabische letter 'N'
Start leesgroep: Filosofie in de Katholieke traditie
Taizé: Jubileum
Jongerenreis naar Taizé ... indrukwekkend en verdiepend!
RK Zaalvoetbaltoernooi 2014: 5 oktober barst de strijd weer los!
Young Seven wint HOOP award 2014!
Omega Magazine: Zomernummer vol muziek
50% kans dat HOOP award plek krijgt in bisdom Haarlem- Amsterdam
Zuster Christina wint "The voice of Italy"
Jong Katholiek introduceert Hope Award
Gala in Latijnse sferen
Nederlanders naar Heiligverklaring Pausen.
THE PASSION, 3,2 miljoen kijkers
Caravan gepimpt op palmzondag
CD recensie: UNSPOKEN
Jongerenplatform
Paus maakt thema's bekend voor komende WJD
Paus Franciscus schrijft brief aan de jongeren
Volleyballen en geloven
Jan Dulles speelt Jezus in The Passion 2014
Kom op 13 april naar de Wereld JongerenDAG!
Vlaamse jongeren interviewen paus
Jong Bisdom Haarlem vanavond bij Maandagavond Live
Mogelijk bezoek Paus aan Aziatische jongerendagen