achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   19 maart - H. Jozef

19 maart - H. Jozef

Het is vandaag een feestdag midden in de vastentijd! Dat betekent dat we niet hoeven te vasten op deze dag, maar feest mogen vieren. We vieren het hoogfeest van de heilige Jozef, de aardse vader van Jezus. Een bijzondere, trouwe, gehoorzame man.

Niet van de woorden, maar van de daden

De Heilige Jozef wordt een aantal keer genoemd in de Bijbel, maar er is geen enkele uitspraak van hem genoteerd. Hoewel dat het lastig maakt om hem te leren kennen, kunnen we toch veel leren van zijn daden en daar een voorbeeld aan nemen. De heilige Jozef was een rechtschapen man, zo staat geschreven in Mattheüs 1,19. Maria zijn verloofde bleek zwanger te zijn, maar niet van hem. Om haar te beschermen voor een steniging in verband met overspel, wilde hij in stilte van haar scheiden. Wat een daad van liefde! Zou jij ook zo uit liefde kunnen handelen als je in de veronderstelling zou zijn dat je vriend/vriendin vreemd is gegaan?

Trouw en gehoorzaam

Naast dat Jozef een rechtschapen man is, kunnen we ook een voorbeeld nemen aan zijn grote trouw en gehoorzaamheid aan God. In een droom verschijnt een engel van de Heer aan Jozef, die hem zegt niet bang te moeten zijn om Maria tot zijn vrouw te nemen en dat de zoon die ze zal baren van de Heilige Geest is en het volk zal redden van de zonden. Na het wakker worden is dit wat hij doet, zonder tegenstribbelen of het nog eens goed te overwegen.

Na de kraamvisite van de wijzen verschijnt er opnieuw een engel in de droom van Jozef om te zeggen dat hij op moet staan en met het Kind en zijn moeder naar Egypte moet vluchten. Onmiddellijk staat hij midden in de nacht op om zijn vrouw en haar zoon te wekken om op stap te gaan. Geen idee hoe hij zijn gezin daar zal moeten huisvesten, hoe het er in Egypte uit zal gaan zien of waar ze terecht zullen komen. Jozef vertrouwt op God en neemt zijn taak als huisvader serieus, hops op weg dus.

Voor een derde keer verschijnt er een engel in Jozefs dromen. Nu om opnieuw te zeggen dat Jozef op moet staan en met het Kind en zijn moeder weg moet trekken uit Egypte naar het land Israël. Direct na de droom staat hij op en neemt het Kind en zijn moeder mee naar Israël. In een vierde droom wordt hij door God gewaarschuwd om niet in Juda te gaan wonen (waar Herodes’ zoon aan de macht is), maar zich naar het gebied van Galilea te begeven. De aanwijzingen opvolgend, neemt hij met zijn gezin intrek in Nazareth.

Reflectie

De heilige Jozef getuigt van een rotsvast vertrouwen in God. Alles wat God hem opdraagt doet hij zonder pardon. Hij vertrouwt er op dat God de touwtjes in handen heeft en alles overziet.

- Hoe zit het met jouw vertrouwen op God? Zou jij aan één droom genoeg hebben om alles resoluut achter te laten?

- Hoe gehoorzaam ben jij? Vertrouw je bijvoorbeeld op de besluiten van jouw ouders, omdat je weet dat ze het beste met je voor hebben.

- Of hoe zit het in deze tijd met jouw vertrouwen en gehoorzaamheid aan de maatregelen die de overheid of andere organisaties nemen?

- Wat voor gevolgen zitten er aan ongehoorzaamheid? (Denk bijvoorbeeld ook aan het verhaal van Adam en Eva, die dachten het beter te weten en van de vrucht aten)

- Hoe eigenwijs/koppig ben jij? Denk jij het vaak beter te weten dan anderen of het gezag?

Gebed

God onze Vader,
Ik wil graag op U vertrouwen. Help mij naar het voorbeeld van St. Jozef erop te vertrouwen dat U de touwtjes in handen heeft. Vader schenk ons in deze tijd van onzekerheden het geloof dat U dit alles overziet en het tij op velerlei manieren ten goede keert. God help me onzekerheden tegemoet te treden en me over te geven aan de leiding van Uw Heilige Geest. Help niet alleen mij, maar iedereen om in deze tijd gehoorzaam te zijn aan de beperkende maatregelen die ons wordt opgelegd door de mensen die boven ons staan en het goede voor hebben met alle mensen. Zegen ook de leidinggevend, die deze moeilijke beslissingen moeten maken. Dat vraag ik op voorspraak van Uw hemelse moeder Maria, onze lieve vrouw te nood. Amen.

Gerelateerde artikelen Jongeren | Jozef | Hoogfeest
share on facebook share on twitter share via email