achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   Johannes Paulus II - Paus voor de jongeren

Johannes Paulus II - Paus voor de jongeren

Vandaag is het exact 15 jaar geleden dat Paus Johannes Paulus II stierf. Een paus met een bijzonder hart voor de jongeren. Hij was oprichter van de wereldjongerendagen, die een grote verandering in vele levens van jongeren heeft gebracht. Een feest van geloven, samen zijn en erkenning. Ook zijn toespraken die gebundeld zijn als ‘De theologie van het lichaam’ zijn van bijzonder grote waarden voor vele jongeren.

Levensloop

Karol Wojtyla, zoals zijn roepnaam is, heeft geen makkelijke jeugd gehad. Zijn zus was voor zijn geboorte overleden, zijn moeder overleed toen hij 8 jaar was, zijn broer toen hij 12 jaar was en zijn vader tijdens WOII toen hij 21 jaar was. Als jongere, aan het begin van de oorlog, was hij zijn hele familie kwijt. Hij studeerde literatuur en filosofie aan de universiteit van Krakau en speelde daarnaast als acteur mee in theaterproducties. Ten tijde van de oorlog moet hij zijn theaterambities naast hem neerleggen en een jaar na het overlijden van zijn vader start hij de priesteropleiding aan een ondergronds voortgezette universiteit. Net na de oorlog wordt hij tot priester gewijd en zo’n 30 jaar later wordt hij in 1978 tot paus benoemd.  

Wereldjongerendagen

In 1984 nodigde Paus Johannes Paulus II jongeren uit om samen met hem in het ‘Jaar van de verlossing’ de Palmzondag te vieren. Vele jongeren gaven gehoor aan deze oproep, die een jaar later werd herhaald toen de VS 1985 uitriep tot ‘Internationaal jaar van de jeugd’. Vanaf dat moment stelde Johannes Paulus II de Palmzondag in als wereldjongerendag. In 1987 was de eerste internationale editie van de Wereldjongerendagen in Buenos Aires met een jongerenfestival dat meerdere dagen duurde. Sindsdien vindt er om de 2 à 3 jaar een internationale bijeenkomst plaats en is er elke Palmzondag een lokale dag waarop de jongeren bij elkaar komen. Dit jaar (2020) doen we dat via een digitale weg.

Vele levens veranderd

De wereldjongerendagen maken vaak een grote indruk op de jongeren uit allerlei verschillende landen. Sommige jongeren komen tot geloof en ervaren ineens Gods liefde, voor andere jongeren is het een feest van herkenning om zoveel andere gelovige jongeren te zien. De vele culturen en vaak ook de overgrote gastvrijheid van gastgezinnen maken veel indruk.

Theologie van het lichaam

De ‘Theologie van het lichaam’ is ontstaan uit een serie van 129 catecheses die Paus Johannes Paulus II gaf tijdens een periode van vijf jaar. Ze gaat over hoe het zichtbare lichaam van de mens iets laat zien van een geestelijke onzichtbaarheid. Het lichaam is geschapen om een teken te zijn van het mysterie dat voor alle tijden in God verborgen lag door het zichtbaar over te dragen in deze wereld. Thema’s zoals identiteit, mens zijn, relaties en seksualiteit komen hierin ter sprake. Onderwerpen waar je vooral als jongere je vragen rond hebt. Lees hier meer. 

Andere werken

Paus Johannes Paulus II heeft in zijn pausschap 14 encyclieken geschreven over o.a. sociale thema’s, oecumene en de Heilige Drie-eenheid. Naast de encyclieken heeft hij nog veel meer documenten geschreven zoals apostolische brieven. Inspirerende documenten, waar we zo af en toe aandacht aan besteden. Zo was de encycliek ‘Laborem Exercens’ (over de uitoefening van de arbeid) door hem geschreven, waar we afgelopen najaar een reeks verdiepingsavonden over hadden. Na Pasen start een nieuwe reeks over de apostolische brief ‘Salvifici Doloris’ (over de zin van het lijden). 

We danken deze paus voor alles wat hij heeft achtergelaten.
H. Johannes Paulus II bid voor ons!

Gerelateerde artikelen Jongeren | Paus | encycliek | Johannes | Paulus | II
share on facebook share on twitter share via email