12-15
16-30
Muziek en video
logo

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Wereldjongerendag(en)   >   Paus Johannes Paulus II- De man waarmee alles begon

Paus Johannes Paulus II - De man waarmee alles begon

Paus Johannes Paulus II werd in 1920 geboren in Wadowice (vlakbij Krakau). Hij was de Paus die 31 jaar geleden de eerste WJD in Rome initieerde. Nu, 31 jaar later, wordt de WJD in zijn geboorteland Polen gehouden. Onderstaand lees je meer over zijn leven en de eerste WJD.

Paus Johannes Paulus II werd geboren als Karol Józef Wojtyła. Na zijn middelbare schooltijd ging hij in 1938 Poolse taal- en letterkunde studeren aan de universiteit van Krakau. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (1939) sloten de Duitse bezettingsautoriteiten de universiteit. Hij ging nu werken in een steengroeve en een chemische fabriek om zo aan transport naar Duitsland te voorkomen.

In 1942 gaf hij gehoor aan zijn priesterroeping, en ging studeren aan het door de nazi’s ondergronds gedwongen Seminarie van Krakau. Na de Tweede Wereldoorlog vervolgde hij zijn studie aan het heropgerichte Grootsemenarie van Krakau en ging hij aan de theologische faculteit studeren. Op 1 november 1946 werd hij tot priester van Krakau gewijd. Al spoedig maakte hij zijn eerste reis naar Rome. Tussen 1946 en 1948 studeerde hij er aan de universiteit van de paters dominicanen.

Benoeming tot Paus

Zijn kerkelijke carrière ontwikkelde zich heel snel: al op 13 januari 1964 werd hij aangesteld tot aartsbisschop van Krakau. Drie jaar later werd hij door paus Paulus VI tot kardinaal verheven. Op 16 oktober 1978 wordt hij tot Paus gekozen.

Met zijn dubbele naam, Johannes Paulus II, verwees hij naar zijn voorganger, paus Johannes Paulus (I), ‘de lachende paus’. Johannes Paulus was de eerste paus die een dubbele naam koos.De snelle dood van Johannes Paulus, 33 dagen na zijn verkiezing, leidt nog altijd tot speculaties. De verkiezing van Karol Józef Wojtyła tot paus was opmerkelijk: hij werd de eerste niet-Italiaanse paus sinds Hadrianus VI (1522-1523) en tevens de eerste Poolse paus. De keuze voor een Poolse paus was bijzonder, omdat Polen communistisch was. Johannes Paulus II zou zich als paus uitspreken tegen het communisme.

Wereldjongerendagen

In het ‘Heilig Jaar van de Verlossing’ in 1984 nodigde paus Johannes Paulus II de jongeren van de wereld uit om samen met hem Palmzondag te vieren in Rome. Ruim 300.000 jongeren gaven gehoor aan deze oproep. Toen één jaar later de Verenigde Naties het jaar 1985 uitriepen tot ‘Internationaal Jaar van de Jeugd’, werd de uitnodiging herhaald. Opnieuw lieten de jongeren zich niet onbetuigd en kwamen massaal naar Rome.

Het succes van deze twee ontmoetingen leidde tot de instelling van de officiële Wereldjongerendagen. Deze werden in 1986 voor de eerste keer op een kleinschalig en lokaal niveau georganiseerd. Sinds die tijd worden de Wereldjongerendagen afwisselend op lokaal en internationaal niveau gehouden. De internationale ontmoetingen vinden ongeveer om de drie jaar plaats, steeds in een ander gastland, waar mogelijk roulerend per continent. In de tussenliggende jaren vindt de ontmoeting plaats op het lokale niveau van de bisdommen. Sinds 1997 komen ook in Nederland jongeren per bisdom ieder jaar samen op Palmzondag.

De eerste internationale Wereldjongerendagen waren in 1987 in Buenos Aires. Na Buenos Aires, Santiago de Compostela, Czestochowa, Denver, Manilla, Parijs, weer Rome, Toronto, Keulen, Sydney, Madrid en Rio de Janeiro is het straks in 2016 de beurt aan Krakau.

Overlijden van de Paus en heiligverklaringthe man who became pope.jpg

Paus Johannes Paulus II overlijdt op 2 april 2005. Op 27 april 2014 wordt hij door Paus Franciscus heilig verklaard.

Stripboek en Filmjpii_stripboek.jpg

Over het leven van Paus Johannes Paulus is film gemaakt. De film kun je bestellen via www.bol.comDaarnaast zijn er twee stripboeken over zijn leven verschenen, die je hier kunt bestellen www.betsaida.org

 

Bron:

www.geschiedenis.nl

www.paus.kro.nl

 

Meer over Paus Johannes Paulus II - een aanslag en zijn reizen
Meer >>

Reizen

Geen paus was reislustiger dan Johannes Paulus II. Hij maakte maar liefst een kleine honderd reizen waarin hij ruim 140 landen bezocht. In 1985 bezocht de Paus Nederland. Tussen de bezoeken zaten enkele controversiële trips. Zoals de bezoeken aan Israël, Egypte, Cuba en de Oekraïne. Daarnaast schreef Paus Johannes Paulus II diverse boeken en veertien encyclieken.

Aanslag op de Paus

Zowel in 1979 als in 1980 verhinderden veiligheidsmensen dat een met een mes bewapende man een aanslag op de paus. Maar op 13 mei 1981 kwam alle hulp te laat als Mehmet Ali Agca Johannes Paulus II van dichtbij neerschiet. De paus bleek een makkelijk doelwit toen hij in een open wagen langs de menigte over het Sint-Pietersplein reed. Hij overleefde de aanslag ternauwernood. Reeds vier dagen later vergaf hij de dader, die hij in 1983 nog in de gevangenis bezocht. De aanslag had tot gevolg dat de Paus zich niet altijd meer in een open wagen vertoonde. Hij reed vaak rond in de Pausmobiel, achter kogelvrije ramen.

Al Qaeda wilde in 1995 op de Filippijnen een aanslag op Johannes Paulus II plegen. De bom explodeerde echter al in het appartement van de dader.

Gerelateerde artikelen Paus | WJD | 2016 | WJD | Krakau
share on facebook share on twitter share via email