12-15
16-30
Muziek en video
logo

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Wereldjongerendag(en)   >   Een bezoek aan Auschwitz

Een bezoek aan Auschwitz

Jong bisdom Haarlem maakt van 20 juli t/m 2 augustus een reis naar de wereldjongerendagen in Krakau. Een onderdeel in het voorprogramma van deze reis is een bezoek aan het grootste vernietigingskamp uit de tweede wereldoorlog, Auschwitz. Niet een vreugdevolle plek maar een hele belangrijke plek in de geschiedenis van Europa en de hele wereld. De tweede wereldoorlog heeft een grote rol gespeeld in het leven van de Poolse paus Johannes Paulus II, de initiatiefnemer van de WJD. Ook zijn er een aantal bekende Nederlandse heiligen gestorven in een concentratiekamp als Auschwitz.

Auschwitz en Birkenau

Auschwitz is een van de meest beruchte vernietigingskampen uit de tweede wereldoorlog.
Eigenlijk moeten we zeggen: Auschwitz-Birkenau. Omdat het kamp in Auschwitz te klein werd, bouwden de Duitsers in Birkenau, vlakbij Auschwitz, een tweede kamp. Kamp Birkenau wordt ook wel Auschwitz II genoemd. Auschwitz I werd in 1940 geopend in Polen. Het was toen door Duitsland bezet. Dit Poolse plaatsje heette eigenlijk: Oswiecim. De Duitsers verbasterden die naam tot 'Auschwitz'. Op deze plaats stonden toen al barakken van het Poolse leger. De concentratiekampen werden vanaf het begin door de Duitsers betiteld als 'werkkampen'. Later werd bekent dat de kampen waren bedoeld om vele mensen ter dood te brengen.

Toen het Russische leger 27 januari 1945 Auschwitz bevrijdde, troffen ze 7600 gevangenen aan die de verschrikkingen van het kamp hadden overleefd. Daarmee kwam tegelijkertijd de waarheid van de gaskamers aan het licht.

Heiligen in Auschwitz
Meer >>

Maximiliaan Kolbe

Maximiliaan Maria Kolbe, was oorspronkelijk een Pools, franciscaans, katholiek priester en martelaar die vanwege journalistieke verzetsactiviteiten gevangen werd gezet in Auschwitz I. Waarschijnlijk werd door een ontsnappingspoging van een gevangene uit de barak van Kolbe tien mannen tot de hongerdood veroordeeld in een bunker als vergeldingsactie voor de ontsnapping. Kolbe bood zich aan als plaatsvervanger voor een vader van twee kinderen. Het tiental werd op 31 juli 1941 opgesloten. Toen op 14 augustus nog steeds vier mannen, onder wie Kolbe, in leven waren, kregen zij een dodelijke injectie met fenol.

Edith Stein

Edith Stein werd op 12 oktober 1891 als jongste van zeven kinderen te Breslau geboren. Als puber zette Edith haar Joodse geloof aan de kant. Ze noemde zich atheïst tot verdriet van haar moeder. Edith Stein was een slimme meid en kon goed studeren. Na haar studie filosofie, psychologie, geschiedenis en Duitse literatuurwetenschap is ze een tijd gaan werken voor het Rode Kruis om oorlogsslachtoffers te helpen. Daarna pakte ze haar studie weer op. Haar motto was: ‘Opzoek naar de waarheid’. Geïnspireerd door een boek over het Leven van Theresia van Avila kwam ze in aanraking met het katholieke geloof en op 1 januari 1922 werd ze gedoopt. Dit was het begin van een religieus leven. Twaalf jaar later trad ze in bij de zusters karmelietessen. Ondertussen, dreigden de Duitsers ook de inmiddels katholieke Edith weg te voeren vanwege haar Joodse wortels. Samen met haar zus Rosa werd ze vanuit het klooster in Echt meegenomen op transport naar Auschwitz en stierf ze in de gaskamers.

Gerelateerde artikelen WJD | 2016
share on facebook share on twitter share via email