achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Wereldjongerendag(en)   >   De meest gestelde vragen over de WJD op een rij!

De meest gestelde vragen over de WJD op een rij!

Je hebt misschien al veel gehoord over de Wereldjongerendagen (WJD), toch blijven er voor jou een aantal vragen onbeantwoord? Wij hebben de meest gestelde vragen voor jou op een rij gezet. Lees ze rustig even door. Blijft jouw vraag hangen? kijk onderaan wat je dan te doen staat.

 

1. "Wat moet ik betalen bij het inschrijven?"

Wanneer jij je aanmeld betaal je slechts 12,5% (€85,63) van de reissom. De rest van het bedrag betaal je uiterlijk 6 weken voor vertrek. Zijn er financiële vragen of uitdagingen neem contact met ons op, dan helpen we je graag verder.

2. "Ik ben al eerder mee geweest naar de WJD? Is het voor mij nog wel uitdagend?"

Ja, elke WJD heeft zijn eigen dynamiek. Dit komt door de invloeden van het land en de jongeren die meegaan op reis. Voor een deel hangt het ook van je eigen inbreng af. Het thema Dare2share! geeft een bijzondere twist aan het programma. Uniek aan deze WJD-Reis is de ontmoeting met de vrienden van Sant’Egidio (Daklozen, armen en oudere, enz.) in Praag en het bezoek aan Auschwitz. De WJD zelf biedt ook veel nieuws. Zo is er een pelgrimage van Barmhartigheid toegevoegd aan het algemeen programma en biedt deze WJD jou de kans om de bijzondere bezienswaardigheden van het authentieke Krakau te bewonderen.

Zoals je al weet maak je iedere WJD nieuwe vrienden, grijp deze kans opnieuw en leer jongeren uit jouw omgeving kennen die ook hun vragen over het geloof durven te stellen.

3. "Ik maak me zorgen over persoonlijke beperkingen kan ik mee?"

De WJD wordt over het algemeen als intensief ervaren. We moeten daarom gezamenlijk kijken naar wat haalbaar is.

4. "Hoe ziet de voorbereiding van de reis eruit?"

Ter voorbereiding van de WJD zijn er een aantal momenten waarbij je kunt aanhaken.
20 maart: Palmzondag
24 en 25 juni Voorbereidingsweekend (verplicht voor alle deelnemers en begeleiders)

Palmzondag (20 maart) is een evenement waarbij alle jongeren uit ons bisdom welkom zijn. Ga je naar de WJD? Dan is dit de uitgelezen kans om alvast in de stemming te komen en anderen reisgenoten te ontmoeten. Het voorbereidingsweekend is specifiek en alleen voor alle deelnemers en begeleiders die meegaan op reis.

5. "Ik ken nog bijna niemand… Wat nu?" 

Het mooie aan een WJD-reis is dat je twee weken met elkaar op reis bent. In die tijd leer je elkaar snel en op verschillende manieren kennen. Iedere jongere is deelnemer van een deelgroep met twee begeleiders. Met deze groep ga je nog een stap verder en bespreek je praktische, maar vooral (geloofs)inhoudelijke vragen die tijdens de programma’s een rol spelen. In die groepen ontstaan vaak snel vriendschappen. Maar ook buiten je deelgroep kun je initiatief nemen om vrienden te maken en trouwens, je bent niet de enige! 24 en 25 juni wordt het voorbereidingsweekend georganiseerd om alvast elkaar te leren kennen. Zo ga je niet met onbekende op reis.

6. "Ik weet nog niks of niet zoveel van het geloof af... Is dat erg?"

Juist de WJD bied je de kans om meer van het geloof te ontdekken. De WJD wordt georganiseerd door de Katholieke Kerk. Dat betekent niet dat je Katholiek moet zijn. Juist een WJD biedt de kans om andere gelovigen van binnen en buitenland te ontmoeten. Hier ga je met elkaar in gesprek over het geloof. Het gaat er niet om wie meer of minder weet, het gaat er om dat jij tijdens deze reis een stap verder komt met de vragen waar jij mee bezig bent.

7. "Ik ben al jaren met mijn geloof bezig, is het dan nog boeiend?"

Tijdens de WJD ontmoet je jongeren die misschien op een andere manier met hun geloof bezig zijn dan jijzelf. Een WJD-reis probeert al die jongeren iets te bieden waarmee zij aan de slag kunnen. Deze reis daagt jouw uit in geloof op je eigen niveau. Met het indelen van de deelgroepen houden we daar rekening mee. Wees niet bang dat het te laagdrempelig is en wees nieuwsgierig naar waar God jou deze WJD wil raken of ontmoeten.

8. "Is er ruimt voor ontspanning, sightseeing en shoppen?"

De WJD zelf heeft een vast programma waar zeker genoeg momenten zijn ingebouwd voor ontspanning, sightseeing en shoppen. Het voorprogramma in Praag is iets specifieker uitgewerkt, maar ook daar zullen er momenten zijn waar ruimte is om de stad te bekijken, iets te bezoeken of om wat leuks te kopen. 

9. "Met welke voorzieningen moet ik rekeningen houden in Krakau?"

De gehele reis is all inclusief. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van het voorgaande niet altijd van dezelfde kwaliteit is. Soms zullen we vertoeven in een comfortabele omgeving en soms wat meer primitief. Denk aan het slapen op matjes en luchtbedden en primitieve sanitaire voorzieningen. De laatste nacht overnachten in de openlucht. In Praag zullen we verblijven op een studenten campus. In Krakau krijgen we een accommodatie toegewezen. Denk daarbij aan gastgezinnen, klaslokalen, tenten of een gymzaal.

10. "Waarom brengen we een bezoek aan Auschwitz?"

Een bezoek aan Auschwitz is geen vreugdevolle ervaring, maar wel belangrijk en aangrijpend om te doen. Het is een plek die alles laat zien wat barmhartigheid niet is en om lef vraagt dit onder ogen te zien. Wat we daar gaan zien zal ons aan het denken zetten. Voor en na het bezoek zullen we ons hier op voorbereiden en hierover met elkaar in gesprek gaan.

11. "Wat MOET ik meenemen op reis?"

Voor vertrek krijg je van ons een paklijst met de belangrijkste bagage die mee moet. In ieder geval heb je nodig:

- een goede rugzak
- een matje of een luchtbed
- een slaapzak
- goede wandelschoenen.

 

Heb je een prangende vraag waar je graag een antwoord op wil. Neem contact met ons op: 

info@jongbisdomhaarlem.nl

  

Gerelateerde artikelen Jongeren | Krakau | WJD | 2016
share on facebook share on twitter share via email