achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Tieners   >   Wat een paasei met vasten te maken heeft

Wat een paasei met vasten te maken heeft

Afgelopen woensdag is de vastentijd begonnen, een periode van 40 dagen van onthouding en het verdiepen van jouw relatie met God. De vastentijd is een periode van inkeer en bezinning en bereidt ons voor op het grote paasfeest. 

Vasten

Er bestaan allerlei manieren om te vasten, zo werd er traditioneel op eten gevast. Koekjes en snoepjes bleven onaangeraakt, geen suiker in de koffie/thee of brood zonder beleg. Op Aswoensdag en Goede Vrijdag wordt gevast op het eten van vlees. Afstand doen van al dit lekkers en met een hongerig gevoel rondlopen heeft tot doel ons niet te richten op het materiële, maar op het goddelijke. We laten ons op deze manier voeden door God en Zijn woord. Tegenwoordig kun je vasten door sociale media te laten voor wat het is. In plaats van scrollen op Facebook of Instagram, kun je in de Bijbel lezen of bij je oma op bezoek gaan. In plaats van uren onder de warme douche te staan, kun je een koude douche nemen of korter douchen. De vastentijd is een tijd van versterving aan onszelf, onze wil en onze wensen, daardoor zijn we beter in staat om ons te richten op God, Zijn liefde, de noden van onze medemens en die van het milieu.

Een goede manier van vasten probeert vier dingen te bereiken:

- een betere omgang met jezelf;
- een betere omgang met medemensen;
- een betere omgang met het milieu en de gehele wereld;
- een betere omgang met God.

De eerste drie wegen zijn in hun combinatie een goede manier om het vierde doel na te streven: een betere omgang met het geheim dat we God noemen.

En het paasei dan?

Paus Gregorius de Grote verbood tijdens de vastentijd niet alleen het eten van vlees, maar ook het eten van eieren. Eieren, die gekookt langer waren te bewaren, werden daardoor een graag gewilde lekkernij bij het paasontbijt. Daarnaast stond het ei in de heidense en Joodse traditie symbool voor vruchtbaarheid en werd mede daardoor het symbool voor de Verrijzenis van Jezus en dus het Paasfeest.

 

We wensen jullie allen een gezegende vastentijd, waarin jullie dichter tot God mogen komen en vervuld mogen worden door Zijn liefde en vreugde!

 

Bron: https://www.vastenactie.nl/nl/inspiratie/pasenenvastenhoezithetookalweer

Gerelateerde artikelen Tieners | Jongeren | Pasen | Vasten
share on facebook share on twitter share via email