12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Moeilijk   >   Verslavingen

Verslavingen

slaaf?

Verslavingen, klein of groot, we komen ze allemaal tegen in ons leven. Het gaat vaak om dingen waar je plezier aan beleeft, waar je van geniet. Denk bijvoorbeeld aan roken en alcohol, maar ook Facebook en smartphones. Waarom kan dit dan een verslaving worden? En wat is er precies mis als je verslaafd bent aan iets?

Dingen waar je verslaafd aan kan raken, hebben dus een aantrekkingskracht. Zoals alcohol bijvoorbeeld: het brengt een ontspannen sfeer, je voelt je zekerder, het is lekker, het maakt dat je problemen even vergeet. We zouden het net zo goed over gamen of gokken kunnen hebben. Dingen waar je verslaafd aan kan raken, hebben vaak diezelfde effecten. Een verslaving betekent geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid. Dit klinkt een beetje moeilijk, maar betekent dat je niet meer zonder kunt en er niet makkelijk mee kunt stoppen. Verslavingen hebben grote nadelen: ze zijn bijvoorbeeld slecht voor je gezondheid en ze leiden ons af van andere belangrijke dingen.

Vrijheid

Maar het belangrijkste nadeel, vind ik, dat het je vrijheid ontneemt. Als ik afhankelijk ben van iets, ben ik niet langer meer zelf de baas over wat ik wel of niet doe. Ik word beheerst door datgene waar ik verslaafd aan ben. Ik kan dan niet meer kiezen om te stoppen. Het bindt me als het ware vast.
Verslaving gaat over de vrije wil, onze vrije keuzes. God gaf ons de vrije keuze. Hoe we onze tijd indelen, met wie we willen optrekken, in alles eigenlijk! God vindt deze vrijheid heel belangrijk. Dat staat op veel verschillende plekken in de Bijbel, bijvoorbeeld in het boek 2 Korinthiërs, hoofdstuk 3 vers 17. Zonder vrijheid is er geen liefde. Als we gedwongen worden, kunnen we niet meer zelf de keuze maken die we zelf willen maken.

Hoe kom ik van een verslaving af?

Nu ben je gelukkig niet zomaar verslaafd en totaal de controle kwijt. Maar het is iets waar we wel op mogen blijven letten: ben ik nog vrij, of is iets anders de baas over mijn leven op dit moment? Dan kun je op tijd ingrijpen en andere keuzes maken. Ik merk dat bijvoorbeeld met Facebook of spelletjes doen op mijn laptop. Soms heb ik er eigenlijk geen zin in, maar ga ik het toch doen. Dat is voor mij een teken om dan weer wat minder tijd achter mijn laptop te gaan zitten.

God laat ons vrij, én Hij wil ons ook vrijheid geven. God wil ons helpen om een vrij leven te leven en dus ook vrij van verslaving. Vraag Hem dus om hulp als je het lastig vindt om los te komen van dingen die controle hebben over jou. Je kunt mensen in je omgeving vragen om hulp. Ook zijn er organisaties die je kunnen helpen bij zware verslavingen. Als je het gevoel hebt er zelf niet meer uit te komen, kijk dan eens op deze site: dehoop.org.

IMG_2601.CR2.jpg
Marleen

share on facebook share on twitter share via email