12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Moeilijk   >   Oorlog

Oorlog

Waarom?

Ik merkte voor het eerst hoe vervelend oorlog was toen wij een vluchteling uit Afrika bij ons in huis hadden opgenomen. Die was gevlucht voor een oorlog in zijn land en op zijn 17de zonder paspoort in Nederland terechtgekomen Hij kon hij niet naar Duitsland reizen waar zijn moeder en familie naar toe waren gebracht. Op de dag dat hij 18 werd, kwam de Vreemdelingenpolitie hem bij ons uit huis halen. Alsof hij een crimineel was. Ik weet nog hoe machteloos mijn familie was toen, ik zag dat ze hem meenamen om hem op te sluiten. Hij had niks fout gedaan. Oorlog is iets vreselijks, mensen gaan dood, moeten op de vlucht en doen elkaar veel pijn. Vaak zijn er onschuldige slachtoffers. Waarom gebeurt dit?, denk je dan.

Waarom oorlog, God?

Mensen vragen zich weleens af waarom God het toelaat dat er zoveel oorlog en onrecht in de wereld is. Ik denk dat God ons een vrije wil heeft gegeven om te kiezen of we iets goeds of iets slechts willen doen. Als God telkens zou ingrijpen wanneer we iets slechts doen, dan zouden we niet écht vrij zijn om te kiezen.

Stopt oorlog dan nooit?

Ik hoor je de vraag al stellen: blijft oorlog dan voor altijd bestaan? Door de vrijheid die God ons geeft, is er altijd de mogelijkheid voor een nieuwe oorlog. Dit betekent wel dat jij en ik ook de mogelijkheid hebben om de góede keuzes te maken. Jij kunt het zelf anders aanpakken dan anderen; jij kunt er zelf voor kiezen om die klap níet uit te delen of die ander níet uit te schelden. Wanneer de ander jou pijn wil doen, kun je dat proberen te voorkomen. Door met hem te praten of desnoods jezelf te verdedigen. Maar wat jij doet, moet niet afhankelijk zijn van wat de ander jou aandoet.

Waar is God dan als het oorlog is?

God wil geen oorlog, maar als er oorlog, pijn of lijden is, loopt God niet weg. God wil ook zijn op die plek waar mensen pijn hebben. Hij wil mensen in nood kracht geven en draagt de pijn mee. Dat is wat Jezus voor ons deed aan het kruis. Hij droeg onze pijn. Wij kunnen doen wat God doet. Slachtoffers en vluchtelingen uit een oorlog helpen bij wat zij nodig hebben. Zelf naar een oorlog gaan om te helpen is vaak heel moeilijk. Maar je kunt wel bidden dat die oorlog mag stoppen, of misschien een organisatie steunen met geld. En kom je een vluchteling tegen, hier in ons land, help hem of praat met hem! Zo wordt God toch meer zichtbaar, terwijl de oorlog alles kapotmaakt.

selfie Thomas klein.png
Thomas

share on facebook share on twitter share via email