12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Liefde   >   Verliefd zijn

Verliefd zijn

Verliefd zijn

Het is ons allemaal wel eens overkomen: je staat in de pauze op school te chillen met je vrienden of vriendinnen en opeens loopt die ene persoon langs met wie je altijd bij wiskunde in de les zit. Je krijgt het onverwachts warmer, je hart gaat sneller kloppen en je kan je ogen niet meer van diegene afhouden. De dagen daarop wil je zo vaak mogelijk bij diegene zijn en heb je zo veel mogelijk contact met hem of haar. Gefeliciteerd: je bent verliefd!

Vaak worden mensen plotseling heel erg blij en opgewekt als ze verliefd zijn. Maar misschien is dat voor jou helemaal niet zo en word je juist zenuwachtig. Maak je geen zorgen, verliefd zijn is goed en leuk! Verliefd worden is normaal. Het is in ons gelegd verliefd te worden. Het helpt ons om met iemand een relatie aan te gaan. Ook God wilt graag dat we verliefd worden. Weet wel dat het een begin is van iets dat groter is en meer kan worden. Het betekent alleen niet direct dat je met de eerste de beste op wie je verliefd wordt voor altijd samen gaat blijven.

Wat doe ik met die verliefdheid?!

Stel je voor, je wordt verliefd op iemand en je wilt gelijk grote stappen zetten: trouwen en voor altijd bij elkaar blijven. Je gaat er helemaal voor! En dan loopt er later ineens een stoot van een meid voorbij of een stoere zelfverzekerde jongen. Je bent helemaal van de kaart en wilt nu alleen nog maar bij die persoon zijn. Wat nu? Je merkt het al, verliefdheid is iets goeds, maar het is ook een gevoel dat snel kan veranderen. Krijg je gevoelens voor iemand, dan is het daarna ook belangrijk om een keuze te maken met je verstand. Stel jezelf de vraag: wat gebeurt er als ik dit gevoel volg? Word ik er gelukkig van? Op die manier kun je bepalen of je je gevoel wilt volgen. Misschien heb je al een relatie als je ineens verliefd wordt op iemand anders. Stel je dan dezelfde vraag en maak een goede keuze. De relatie die je al hebt, is misschien meer waard dan je denkt.

Verliefdheid en liefde

Ik sprak laatst een ouder echtpaar dat getrouwd is. Ze vertelden dat ze eerst heel verliefd waren, maar later ging dat gevoel weg en kwam er ruimte voor ‘liefde’. ‘We kunnen nu zelf voor elkaar kiezen. We zijn vrij om te zeggen: ik blijf voor altijd bij jou’. Verliefdheid is niet echt een keuze, toen konden we gewoon niet anders. Echte liefde geeft ruimte om écht te kiezen.

Tip

Verliefd mag je worden, dat is goed. Maar neem soms ook de tijd om eerst gewoon vrienden te worden. Ga de ander leren kennen en bouw een goed contact met hem/haar op. Je mag voorzichtig zijn en stel je grenzen, maar wees niet te bang dat je gelijk ergens aan vast zit. Mocht er meer in zitten, dan kom je daar vanzelf met elkaar achter.
Succes! ;-)

Marnix klein.png

Marnix

Meer over: Stille omgang
Meer >>
share on facebook share on twitter share via email