12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Vrijheid

Vrijheid

Doen wat ik wil

”Vrijheid betekent niet dat we kunnen doen waar we zin in hebben, maar dat we het recht hebben om te doen wat we zouden moeten doen,” zei paus Johannes Paulus II. Deze quote deed me een paar jaar geleden inzien waarom ik niet blij werd van doen waar ik maar zin in had. ”Je gang kunnen gaan, dat wil iedereen toch?”, hoor ik je vragen.

Kúnnen kiezen

Dat dacht ik ook ja, maar toch knaagde er iets als ik in de vakantie dagenlang aan het luieren was, een hele reep chocola in m’n eentje opat, of de hele dag op Facebook zat. En toen kwam ik die quote van Johannes Paulus II tegen. Ik snapte opeens dat echte vrijheid niet betekent dat je alles kunt doen wat je wilt, maar dat je de mogelijkheid hebt om alles uit jezelf te halen. Maar wat nou als je niet weet wat je moet doen met je leven? Met die vraag worstel ik elke dag.

Tips

Gelukkig zijn er een heleboel dingen die iedereen zou kunnen doen om deze wereld een stuk mooier te maken. Je vindt een heleboel tips in de Bijbel, zoals de Tien Geboden en de Zeven Werken van Barmhartigheid. Als je niet weet wat voor profiel, studie of beroep je moet kiezen, dan kun je in ieder geval in je dagelijks leven deze kleine dingen doen. Hier in Nederland hebben we niet altijd de vrijheid om te doen waar we zin in hebben, maar vaak wel de vrijheid om die kleine dingen uit de Bijbel te doen, zoals aardig zijn voor je ouders (Exodus 20:12), praten met daklozen of de Voedselbank helpen (Matteüs 25:35), niet roddelen (Efeziërs 4:29), het beste met anderen voor hebben (Galaten 6:10) en delen wat je hebt, ook al is dat weinig (Lucas 21:1-4).

Grote plannen beginnen klein

Je mag erop vertrouwen dat je, door kleine dingen met liefde te doen, er langzaamaan achter zult komen welke grotere plannen God heeft met jouw leven. Die plannen heeft Hij niet om jouw vrijheid te beperken. Integendeel! Hij laat jou zelf kiezen of je Zijn plannen wil volgen. Ja” zeggen tegen Gods plan is vaak niet makkelijk en je zult nog steeds tegenslagen hebben in je leven, maar je zult wel gelukkig zijn. Echte vrijheid ervaar je wanneer je de dingen doet waarvoor God je geschapen heeft.

Ilse klein.png
Ilse

share on facebook share on twitter share via email