12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Uiterlijk

Uiterlijk

Uiterlijk

Mooi of lelijk: wat doet het ertoe? Nou, heel wat, zul je waarschijnlijk zeggen. 'Don’t judge a book by its cover.' Ook al zeggen de meeste mensen dat uiterlijk niet belangrijk is, dat het oppervlakkig is om iemand naar z’n uiterlijk te beoordelen, het gebeurt maar al te vaak.


Een jongen uit de 2e van de havo vertelde mij laatst dat hij werd geplaagd om zijn haar. Hij voelde zich lelijk, dat hij minder was dan anderen. Later deed hij zijn haar anders, maar toen was het weer niet goed volgens zijn vrienden op school. Hij wilde er  graag bij horen, maar dat lukte steeds niet.

Schoonheidsideaal

We leven in een wereld waarin uiterlijk heel belangrijk is. Via tv en internet krijgen jongens en meiden een schoonheidsideaal te zien waar je nooit aan kan ‘voldoen’. Eigenlijk wordt er gezegd: ‘Je hoort er bij als je dit draagt of als je dit spulletje gebruikt’. Interessant om te zien hoe dit ideaal vaak verschilt per tijd en cultuur. Wat nu ‘mooi’ genoemd wordt, vond men vroeger ‘lelijk’. Als je naar de schilderijen van Rubens kijkt, dan zie je daar het schoonheidsideaal van Nederland in de 17e eeuw: inderdaad, allemaal mannen, vrouwen en kinderen die heel wat afleveringen van ‘Obese’ kunnen vullen! Slank stond toen gelijk met ‘ongezond’, ‘schraal’ en ‘armzalig’.

Je bent zo!

Ieder mens is gevoelig voor het oordeel van anderen, zeker als je toch al onzeker bent over je lichaam. Het is altijd erg als anderen je lelijk noemen. Dat doet pijn, ook al doen we vaak alsof dat niet zo is. Hoe we er ook uitzien, het is goed te beseffen dat we onszelf niet gemaakt hebben. Bepaalde uiterlijkheden aan ons lichaam zullen we dus moeten accepteren zoals ze zijn: ze horen bij ons! God maakte ons en zag dat het goed was. Dat betekent niet dat je er ideaal uitziet of dat alles perfect werkt, maar wel dat je mag denken: ‘Ook al zie ik er op sommige punten anders uit, God vindt mij goed zoals ik ben gemaakt!’. Hij kijkt niet alleen naar dat strakke lijntje of die brede armen. Iedereen heeft iets wat anders is. Hoe erg of extreem ook. Niet raar, maar anders. Je blijft een waardevol mens. ‘Ieder mens is geschapen door God, en waardevol in Zijn ogen. Net als ik. Jij bent uniek!

Lars klein.png

Lars

Meer >>
share on facebook share on twitter share via email