12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Talenten

Talenten

Kijk naar jezelf!

‘Wat een natuurtalent!’ Deze uitspraak horen we wel eens langskomen. We willen allemaal ergens goed in zijn. Soms laten we dit graag aan anderen zien, vinden we dat ook spannend. Hoe kun je er eigenlijk achter komen wat je talenten zijn? Wat was Gods idee hiermee?

Een talent is iets waar je van nature goed in bent. Dat kan iets technisch zijn, iets met muziek of sport of wat dan ook. Er zijn net zoveel talenten als er mensen zijn. Het is iets dat uniek bij jou past. Het zou geweldig zijn als je zelf al ontdekt hebt wat je talenten zijn, waar je goed in bent. Als je nog op zoek bent naar je talenten: kijk niet naar de ander, maar naar jezelf. Wanneer voel je je goed? Waar word je echt blij van? Ik heb zelf niet één zo’n duidelijk talent, zoals een sport of muziekinstrument waar ik heel goed in ben. Dat was best wel eens lastig. Maar steeds meer kwam ik erachter dat ik goed ben in het zorgen voor mensen. Daar wilde ik iets mee doen! Daarom studeer ik psychologie en hoop straks mensen te kunnen helpen als ze tegen problemen aanlopen in hun leven.

Een schilderij en de schilder

Een zangeres heeft er zelf alles aan gedaan om een prachtige stem te ontwikkelen. Daarom verdient ze alle eer, zij staat in het middelpunt. Maar bedenk eens hoe het zit als God ons deze talenten heeft gegeven. Stel je voor, je loopt door een tentoonstelling langs prachtige schilderijen. Je stopt bij elk kunstwerk om los te barsten in applaus om het schilderij te bedanken, maar vervolgens loop je de schilder van het werk straal voorbij. Dan is er iets mis, toch? Zo zit het ook met onze talenten. Als we zelf alle eer op zouden eisen, vergeten we de Schepper.

Wat doe je er mee?

De mensen in deze wereld zijn veel bezig met talenten. Kijk maar naar de talentenjachten op tv. Uitvinders, dansers, sporters, circusartiesten, er wordt van alles gezocht. Met je talent en inzet kun je ver komen. Rijk worden, bekend of populair. Denk bijvoorbeeld aan steenrijke acteurs en andere artiesten of mensen met een zakelijk talent. Maar is dat het doel van ons talenten? We kunnen talenten ook gebruiken om elkaar te laten genieten. Andere mensen kunnen genieten van jouw prachtige stem of een geweldige prestatie. Jij kan misschien iemand goed opvrolijken of helpen met zijn wiskunde. Zoek uit wat jou talent is!

Je talenten ontwikkelen

We hebben talenten gekregen van God. We mogen Hem daarom dankbaar zijn voor deze cadeautjes, onze talenten. En laten we ze inzetten! We mogen groeien in onze talenten. Je mag oefenen met je talenten, trainen, om nog beter te worden. Hoe meer je groeit in je talent, hoe mooier het wordt! Laat de wereld zien voor iets geweldigs je van onze Vader hebt gekregen! En maak daarmee de wereld een stukje beter.

Lees meer over je talenten in de Bijbel (Mat 25:14-29)

IMG_2601.CR2.jpg
Marleen

share on facebook share on twitter share via email