12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Rijkdom

Rijkdom

Rijkdom

Geld. Het is een klein woordje en toch heeft geld enorme invloed op bijna alles wat er gebeurt in de wereld. Op het journaal wisselen de beelden van armoede en rijkdom elkaar af. Ook dichterbij merk je soms dat mensen werkloos zijn en met moeite rond kunnen komen. Misschien maak je je weleens zorgen over geld. Soms heb je weinig, soms veel.

Ik vindt het prettig om genoeg geld te hebben. Het geeft een gevoel van zelfstandigheid en het zorgt ervoor dat ik erbij hoor en bijvoorbeeld mee kan naar de bioscoop of een smartphone kan kopen. Dit kan geen kwaad, maar sommige mensen vinden geld en dure spullen wel heel erg belangrijk en andere mensen kunnen hen hierom gaan bewonderen. Ze doen vooral hun best om steeds rijker te worden.

Valkuil

Rijkdom is een zegen en het betekent niet meteen dat je een slecht mens bent als je veel geld hebt. We krijgen de vrijheid om ons leven zelf in te richten. We mogen dus ook zelf onze rijkdom beheren. Maar rijkdom brengt wel een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Het kan gebeuren dat je zó bezig bent met je carrière dat je langzaam en ongemerkt op jezelf gericht raakt en geen aandacht meer hebt voor de mensen om je heen. Aan de zorg voor je rijkdom besteed je dan te veel tijd. Hoe meer je hebt hoe meer je ook kunt verliezen. We kunnen er afhankelijk van worden en dan is rijkdom juist een valkuil,

Een volle schuur?

Jezus vertelt het verhaal van een rijke man (Lucas 12:16-22). Hij heeft een goede oogst gehad en slaat alles op in grote graanschuren. Dan overlijdt de man en is alles voor niks geweest. Wat zijn nu zijn echte schatten? Is dat alle rijkdom die hij had verzameld, of gaat het om wat hij verder met zijn leven heeft gedaan?

Geluk

Wie meer geld bezit heeft vaak een hogere status heeft. Rijkdom is een teken dat iemand het goed doet in het leven. Eigenlijk is dat heel raar, want geld laat helemaal niet zien of iemand een goed mens is. Houdt God meer van mij als ik Nike draag en minder als ik bij de Wibra koop? Goede mensen kunnen rijk of arm zijn, het gaat erom hoe je met de ander omgaat. Iemand met meer bezit heeft de verantwoordelijkheid om zijn rijkdom goed in te zetten. Iemand met minder ook, ieder op zijn eigen manier. Je mag best goede kleding dragen of dure spullen gebruiken. Een cadeau, een broek of een telefoon kan duur of niet duur zijn. Het gaat er om hoe je het inzet. Waarom gebruik je iets en waar zet je het voor in? Met rijkdom kunnen we elkaar verder helpen. Op welke manier gebruik jij je rijkdom?

Stephanie klein.png

Stefanie

Meer >>
share on facebook share on twitter share via email