12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Jouw lichaam

Jouw lichaam

Jouw lichaam

Je lichaam: je hebt het zelf niet gekozen, je hebt het van God gekregen en nu is het van jou. Hoe ga je ermee om? Een vriend van mij zegt vaak: ‘Haal uit het leven wat erin zit. Geniet en benut elke kans, eet wat je lekker vindt en maak je niet druk over hoe je eruit ziet. Je leeft maar één keer, YOLO!’. Een andere vriend denkt daar heel anders over. Hij sport graag, zorgt dat hij er goed uitziet, koopt nette kleding en let op wat hij eet. Hij wil fit en gezond zijn om zoveel mogelijk te bereiken. Hij probeert ook uit het leven te halen wat erin zit. Wat is nou goed?

Tempel

In de Bijbel las ik laatst dat mijn lichaam een tempel van de Heilige Geest is. Een woning voor God dus. Hoe een huis (of de tempel) eruit ziet, zegt ook iets over de bewoner van dat huis. Daarom is het belangrijk dat we dat huis niet verwaarlozen. God wil dat we goed voor ons lichaam zorgen; een woning moet je goed onderhouden. Dat lukt niet als we alleen hard bidden, elke zondag naar de kerk gaan of aardig doen voor elkaar. Het gaat ook om gezond leven, fit zijn en goed met jezelf omgaan.

Zorg voor jezelf!

Als we het hebben over jezelf goed verzorgen, kan dat voor iedereen iets anders betekenen. Misschien is het voor jou goed om meer te gaan sporten; dat maakt je lichaam sterker en het helpt ook om je geest fris te houden. Voor een ander betekent het misschien minder of meer eten, nieuwe kleren kopen of meer slapen. En voor een derde is het misschien goed om meer fruit te eten.

Respectvol

Het gaat er dus niet om dat we ons lichaam verheerlijken, maar we zijn mensen die goed gemaakt zijn en goed bedoeld zijn. Dit betekent dat we respectvol met onszelf en elkaar omgaan. Soms betekent het dat je iets extra’s moet doen, maar vaak betekent het dat je beter iets kan laten. Denk aan alcohol, drugs of zelfbevrediging. Dingen die je lichaam en geest niet sterker maken, en zelfs kunnen afbreken. Vaak geven deze dingen een korte boost aan je lichaam of geest en krijg je daarna een terugslag.

Maar het gaat niet alleen om slecht eten of slechte dingen gebruiken of doen. Veel mensen zijn soms erg moe of hebben een volle agenda. Ze raken in de stress of krijgen zelfs een burn-out. Goed plannen en genoeg rust nemen kan een manier zijn om goed met je lichaam om te gaan.

Ontdek waar jij meer van kunt genieten of wat je misschien beter kunt laten om je lichaam, Gods woning, goed te onderhouden. Als je ontdekt op welke manier jij dat het beste kunt doen, voel je je een stuk sterker en kun je doen waarvoor je gemaakt bent.

Matthijs klein.png

Matthijs

Meer over: Stille omgang
Meer >>
share on facebook share on twitter share via email