12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Geloven   >   Schepping

Schepping

Scheppen met een plan!

“In het begin schiep God de hemel en de aarde.” (Genesis 1, 1) Je hebt deze woorden uit de Bijbel vast weleens gehoord, maar wat heb je eraan? Om daar achter te komen, gaan we eerst op zoek naar wat ”het begin” en “scheppen” eigenlijk betekenen.

Het woord scheppen betekent: iets heel nieuws maken uit niets. We leven op een planeet die er erg mooi uitziet, vol met prachtige bergen, vlaktes, planten, bomen en dieren. Zonder dat wij mensen daar iets voor hebben gedaan! Het is er gewoon. Als je al die schoonheid ziet, ga je misschien vanzelf denken: hoe is dat zo gekomen? De wetenschap heeft het over de evolutietheorie: dat natuur zichzelf aanpast en positief ontwikkelt en zo steeds beter en mooier wordt. Maar weten we dan al waarom alles er is?

Plan

Bij het kijken naar een mooi schilderij kun je denken ”hoe knap moet je zijn om zoiets te kunnen schilderen?” Zo kun je ook naar de wereld om je heen kijken en de vraag stellen: ”Hoe knap moet je zijn om zoiets te bedenken en te maken?” Zou er een God zijn, die alles om ons heen gemaakt heeft en die ook de mens ”bedacht” heeft? Het idee dat alles vanzelf of door toeval ontstaan zou zijn, is misschien ook niet zo logisch als we denken: de dingen die in ons eigen leven gebeuren, hebben toch ook een oorzaak? Als je gelooft in de schepping en in een God die alles heeft gemaakt of geschapen, geloof je eigenlijk dat alles dat bestaat een oorzaak heeft. En dat betekent ook dat jij en ik hier met een doel zijn, dat er een plan is voor ons leven, dat wij niet zelf hebben bedacht. Spannend hè?

Evolutie of Schepping?

Sommige mensen vinden dat je moet kiezen: óf je gelooft in de evolutietheorie, óf je gelooft wat er in de Bijbel staat. De christelijke kerk vertelt aan de hand van het Scheppingsverhaal dat God aan het begin van alles staat, dat Hij de bron van alle leven is en dat Hij dus ook de Vader is van alle mensen. En wanneer God de mens heeft gemaakt en Hij kijkt naar Zijn werk, dan ziet Hij dat het heel goed is, zo staat er geschreven. De Bijbel is dus geen geschiedenis- of natuurkundeboek, maar een boek over de avonturen van God met ons, met jou en met mij.

Mensen die geloven dat God de Schepper is, ervaren al het goede niet als vanzelfsprekend, maar als een geschenk van God., Ze kunnen daarom positief in het leven en in de wereld staan. Ikzelf bedank God ook als ik die mooie zonnestralen door de wolken zie schijnen, of als ik voor een vergezicht sta en ver over de bergen uitkijk. Wat een prachtig cadeau waar ik van mag genieten. Waar geniet jij van in deze wereld?

Lars klein.png
Lars (pastoor)

share on facebook share on twitter share via email