12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Geloven   >   Het Kruis

Het Kruis

Het Kruis

Overal ter wereld zie je kruizen bij christenen: in kerken en in hun huizen; sommige mensen dragen zelfs een kruisje als sieraad om hun nek. Best raar eigenlijk, omdat een houten kruis 2000 jaar geleden werd gebruikt om iemand op een gruwelijke manier ter dood te brengen. Waarom zou iemand zoiets vreselijks vandaag nog willen zien, laat staan het als sieraad om z’n nek dragen?

Adam en Eva

Om dit beter te begrijpen, gaan we terug naar het begin, toen God de aarde en de mensen maakte. Op een gegeven moment deden Adam en Eva (de eerste mensen) iets wat God hen verboden had (Lees dit verhaal in de Bijbel, in het boek Genesis, hoofdstuk 3 vers 1 t/m 7). Iets doen dat God niet goed vindt, wordt ‘zonde’ genoemd. Zonde maakt de afstand tussen jou en God groter, waardoor je steeds verder van Hem vandaan raakt. Helaas maken we soms allemaal keuzes die mensen om ons heen, maar ook God, verdriet doen. Dit kunnen zowel grote dingen zijn als iemand vermoorden, maar veel vaker zit het hem in ‘kleine’ dingen als liegen, iemand haten, roddelen etc.

Jezus neemt onze zonden weg

Gelukkig stopt het plan van God hier niet! Ja, het doet God veel verdriet wanneer we niet naar Hem luisteren, terwijl Hij eigenlijk precies weet wat het beste voor ons is. Of wanneer we de mensen om ons heen pijn doen. Maar Hij houdt zoveel van ons dat Hij niet boos op ons wil blijven. Precies hierom is Jezus naar de aarde gekomen. God heeft Zijn eigen zoon gegeven, om te sterven, zodat wij bij Hem terug kunnen komen. Toen Jezus aan het einde van Zijn leven aan het kruis stierf, heeft Hij dus alle zonden weggenomen die de relatie tussen God en de mens in de weg stonden.
Daar bleef het echter niet bij. Drie dagen na Zijn dood is Hij weer levend geworden! Deze fantastische gebeurtenis vieren we met Pasen. Jezus is niet alleen gestórven voor jouw zonden, maar Hij heeft ze ook overwónnen door op te staan uit de dood! Hierdoor is het voor ons weer mogelijk om met God te leven.

Teken van redding

En dit is juist waarom het kruis voor christenen zo’n belangrijk iets is. Het is niet langer een vreselijk martelwerktuig, maar door het kruis heeft Jezus laten zien hoe ontzettend veel hij van mensen houdt. Hij is dus ook gestorven voor al jouw zonden, en heeft er zo voor gezorgd dat jij altijd bij God terecht kunt. In plaats van iets verschrikkelijks, is het kruis zo een teken van onze redding geworden!

Marnix klein.png
Marnix

 

share on facebook share on twitter share via email