12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Geloven   >   Hemel

Hemel

De Hemel

Stel je eens voor. De hemel, hoe zou die er uit zien? Een paradijs waar alles perfect is. Het leven moet daar fijn zijn en je kunt doen wat je wil, maar wat doen we hier dan op aarde?

“Ik voelde dat ik mijn lichaam losliet en begon op te stijgen, door het dak, boven het ziekenhuis. En terwijl alles kleiner werd, suisde ik met steeds grotere snelheid tussen sterren door. Ik was heel bang waar dit zou eindigen, maar toen verminderde de snelheid en kwam ik in een soort stroom terecht. Ik werd naar een nauwe opening gestuwd, als in een zandloper. En toen ik daar doorheen was, verdween de angst en voelde ik een vrede en liefde die ik op aarde nooit had gekend. Boven mij zag ik een sterk licht, waar ik naar toe werd getrokken, terwijl er prachtige muziek klonk die ik nog nooit had gehoord. Ik werd door kleuren omringd die ik nog nooit had gezien. Ik wilde niet meer terug...”

Bijna-doodervaring

Dit vertelde iemand die na een ongeluk een bijna-doodervaring had. Ik heb zelf nooit zo’n ervaring gehad, maar veel mensen die op het randje van de dood zijn geweest, vertellen over zulk soort ervaringen: over een tunnel en licht waar ze onweerstaanbaar naar toe worden getrokken en dat ze in een andere omgeving terechtkwamen met een vrede die ze nog nooit gevoeld hadden. Maar ook zonder die bijzondere ervaringen kunnen mensen zich een idee vormen over de hemel.

Wat is de hemel volgens Jezus?

In de Bijbel wordt de hemel ook wel ‘het Rijk van God’ genoemd. De hemel is daar waar God is. Het wordt ook wel ”het Hiernamaals” genoemd, want het komt ná dit leven. Een ander beeld van de hemel is het feestmaaltijd of de bruiloft. Dit beeld gebruikt Jezus vaak als Hij over de hemel vertelt: “Het is met het Rijk der hemelen zoals met bruidsmeisjes die met hun lichten uittrekken, de bruidegom tegemoet. Zij die klaar staan met hun lampen als de bruidegom komt, zullen met Hem binnengaan om bruiloft te vieren. En de deur gaat op slot.” (Mattheüs 25: 1-10). Een bruiloft is een feest om de liefde te vieren: de hemel is de plaats waar de liefde van God voor de mensen wordt gevierd. En het is een feest dat niet meer ophoudt; daarom kan de deur op slot. Dus zorg dat je het niet mist, zegt Jezus.

Hemel op aarde

Hier op aarde kunnen we al een stukje van de hemel zien. Bijvoorbeeld in de mooie natuur, de liefde tussen mensen en de goede dingen die we voor elkaar doen. Het geloof in de hemel helpt mij op mijn zoektocht naar de zin van het leven. Ik kan nu voor iets anders leven dan alleen voor het hier en nu, leven voor iets groters. De hemel inspireert mij om hier op aarde al goede dingen te doen, dan kunnen we al iets van die hemel op aarde beleven en laten zien.

Lars klein.png
Lars (pastoor)

 

share on facebook share on twitter share via email