12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Geloven   >   Biechten: Wat is dat?

Biechten: Wat is dat?

Biechten: Wat is dat?

Biechten wat is dat? En waarom zou ik het doen? Kun je niet gewoon je zonden in je eigen gebed aan God vertellen? God is toch overal? God is inderdaad overal. Toch hebben mensen andere mensen en manieren nodig om God te leren kennen en te ontmoeten.

Biechten, is naar een priester gaan en vertellen wat ik verkeerd doe en waar ik anderen en God pijn heb gedaan. De biecht helpt ons om het weer goed te maken met God. Het is vaak best moeilijk om te gaan biechten, maar het is ook een enorme opluchting en voor mij iets wat mij steeds weer helpt om dichter bij Jezus te komen.

Hard op

Door onze zonden hard op te zeggen, komen ze als het ware in het licht. Waar ze eerst diep weggestopt zaten in je eigen hart, komen ze nu naar buiten. Het blijft lastig, niemand heeft echt zin om te gaan biechten. Wie wil er graag stil staan bij de dingen die je niet goed hebt gedaan, waar je je rot over voelt? Laat staan om ze hardop aan iemand te vertellen... Maar als ik ga biechten geeft mij dat daarna altijd zoveel opluchting! Op die manier kun je Zijn vergeving des te meer voelen!

Opluchting
Sorry zeggen of toegeven dat je fout zat vindt niemand leuk of makkelijk. Ik weet nog dat ik ruzie had met een vriendin op school. En hoe fijn het was toen ik sorry zei! Vooral omdat zij het op een goeie manier opnam. Ik had er best wel tegenop gezien om sorry te zeggen, maar wat een opluchting! Ik kon weer normaal met haar omgaan, zonder mij ongemakkelijk te voelen. Hoe fijn is het dan om het ook goed te maken met God! En Hij neemt het zeker goed op! Hij is geen strenge rechter, maar wil je vergeving schenken als je berouw(spijt) toont. En al maak je telkens weer dezelfde fout, iedere keer opnieuw kun je naar Jezus terugkeren. En zo dichter bij God komen.

Vergeving

Tegenwoordig wordt biechten vaak ook ‘het sacrament van boete en verzoening’ genoemd. Het is namelijk niet alleen je fouten opbiechten, maar je ontvangt ook vergeving. Jezus was iemand die grjaag mensen vergaf. Een mooi verhaal dat Jezus hierover vertelt waarvan je misschien wel eens gehoord hebt, is het verhaal van de verloren zoon. Je kunt het lezen in het Bijbelboek Lucas (hoofdstuk 15, verzen 11-32).

Wil je weten hoe biechten eigenlijk gaat? Wat er gebeurt tijdens zo’n biecht? Lees dan het stukje 'Biechten: Hoe?' [link].

Marleen

IMG_2601.CR2.jpg

Meer >>

jj

share on facebook share on twitter share via email