12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Geloven   >   Bidden

Bidden

praten met God

Heel veel mensen bidden. Vaak maakt het niet eens uit wat ze geloven: moslims, joden, zelfs niet-gelovigen. Jong en oud, iedereen lijkt wel eens te bidden. In een onderzoek gedaan in Nederland las ik dat 50% van de jongeren bidt tot een god. Waarom doen we dat eigenlijk? En wat is bidden precies?

Wat is bidden?

Bidden kun je zien als praten met God. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, vraag je  om zijn of haar naam en waar diegene vandaan komt. Op dat moment weet je eigenlijk nog weinig van die persoon. Als je meer wilt weten, die persoon  beter willen leren kennen, dan moet je tijd met elkaar doorbrengen. En vooral veel met elkaar praten. Na een tijdje ontdek je dat je elkaar beter kent. Niet alleen jij hem of haar, maar ook andersom. Bij bidden doe je dat ook. Je deelt je hart met God en God laat iets zien van wat er in Zijn hart leeft.

Ikzelf bid ook regelmatig. Op verschillende momenten op de dag: bij het eten en voor het slapen, maar ook als ik op straat loop. Ik vraag soms iets aan God of bedank Hem voor de mooie dingen die ik heb meegemaakt. Soms ben ik alleen stil, zoek ik een rustige plek op en neem ik even de tijd om naar Hem te luisteren. Dat is ook bidden: stil zijn bij God. Dan hoef ik even niets te zeggen, heerlijk!

God praat?

‘Maar God praat toch niet echt terug als ik tegen Hem praat?’ Dat kun je je afvragen. Het is soms inderdaad lastig om God te verstaan. Hij zal niet tegen je gaan schreeuwen, maar spreekt  in de stilte. In je hart kun je soms ervaren wat God tegen je zegt.

Als er iemand tegen mij praat, pak ik soms mijn telefoon; dan zeg ik ‘hmmmm jaaah, okee…’, terwijl ik eigenlijk niet echt hoor wat de ander zegt Met bidden is het eigenlijk precies hetzelfde. Vaak als ik naar God wil luisteren, word ik afgeleid door van alles en nog wat. Het is lastig om te luisteren, maar je kunt het oefenen.

Wat kan ik bidden?

Soms weet ik niet wat ik moet bidden. Dan kan ik niks bedenken, maar ik wil toch even wat tegen God zeggen. Het mooie is dat er daarvoor standaardgebeden zijn. Een heel bekend gebed is het ‘Onze Vader’. Dit is een gebed dat Jezus aan de mensen gegeven heeft met daarin alle belangrijke dingen bij elkaar. Dit kunnen we  bidden als we het even niet weten. Er zijn er nog veel meer gebeden, je kunt deze vinden in het Youcat prayer boek of in de Evangelio App.

Jezus zelf bad ook met zijn Vader in de hemel, met God. Bijvoorbeeld voor een belangrijke beslissing. Dit kunnen we lezen in de Bijbel (Lucas 6:12).  Hij bouwde aan een goede relatie met zijn Vader. Dit kun jij ook doen door met God te (blijven) praten.


Matthijs klein.png
Matthijs
share on facebook share on twitter share via email