12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Liefde   >   Vergeving

Vergeving

Vergeving


In de brugklas werd ik een tijdje lastiggevallen door twee meiden uit mijn klas. Ze deden mij pijn met lelijke opmerkingen over mijn uiterlijk en waren mij steeds aan het irriteren met kleine dingetjes. Maar hoe meer ik de onzekerheid van deze meiden zag en de moeilijke thuissituatie waar ze mee te maken hadden, hoe meer ik hun gedrag begreep. Wat ze deden was nog steeds niet fijn, maar ik kon ze wel vergeven. Het klinkt nogal zwaar: vergeving. Niet echt iets waar je dagelijks mee bezig bent. En wat is vergeven eigenlijk?

Wij zijn verantwoordelijk voor de keuzes die we maken. Sommige daden hebben vervelende gevolgen en maken dingen kapot. Een telefoon gaat kapot, een inbreker maakt een raam kapot, maar ook bij een scheiding gaan dingen kapot.

Nieuwe kans

Vergeven houdt op de eerste plaats in dat jij je beschuldigingen en boosheid naar die ander loslaat, dat je niet meer terugkomt op wat de ander kapot heeft gemaakt en op de pijn die dit jou deed. Vergeven betekent niet dat iemand de schade die is aangericht mag laten liggen. Eigenlijk betekent het vooral dat je de vriendschap of relatie met die ander een nieuwe kans geeft. Iemand die spijt heeft en vergeving vraagt, wil graag de schade opruimen. Dat is vaak moeilijk, maar je kiest ervoor om samen beter verder te gaan.

De ander begrijpen

Er is geen stappenplan om te vergeven. Wat kan helpen, is om je in te leven in de ander. Stel je eens voor dat jij op zijn plaats geboren was, dat je had meegemaakt wat hem is overkomen? Niet om iets goed te praten, maar gewoon om te begrijpen waarom die ander bepaalde dingen doet. Want als je de ander beter begrijpt en afstand kunt nemen van je eigen irritatie, boosheid of verdriet, is de stap naar vergeving ook kleiner.

God vergeeft

In de bijbel neemt vergeving een belangrijke plaats in. De apostel Paulus schrijft bijvoorbeeld in zijn brief: ‘Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.’ (Efeze 4:32). Jezus is aan het kruis gestorven om te laten zien dat God onze fouten vergeeft. Wanneer wij nu dingen verkeerd doen, en we hebben hier spijt van, wil God ons vergeven. Niet omdat wij zo goed zijn, maar omdat Hij zoveel van ons houdt! Hij wil het goed hebben met ons en bij ons blijven.

Moeilijk?

Vergeven kan heel moeilijk zijn. Misschien stel je het daardoor uit. Toch kun je ervoor kiezen om iemand te vergeven, ook al zegt je gevoel iets anders.  Er is soms ook tijd voor nodig voordat je dat kunt. God vraagt dit van ons, maar het is ook belangrijk om zelf goed verder te kunnen leven. Als je iemand vergeeft, betekent dat niet dat de pijn die jij voelt gelijk weg is. Maar het geeft wel ruimte en een nieuwe toekomst.

Stephanie klein.png

Stefanie

Meer over: Stille omgang
Meer >>
share on facebook share on twitter share via email