WJD Panama

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   Jongere van de maand november

Jongere van de maand november: Niels Bleeker

Niels Bleeker (19 jaar) is met een aantal jongeren uit Heemskerk mee geweest met de bisdombedevaart naar Assisi afgelopen meivakantie. Deze reis heeft een boost gegeven aan de jongerengroep in zijn parochie. Op zondag 18 november organiseren ze hun derde jongerenbijeenkomst voor jongeren dichtbij en ver weg. Het jongerenpastoraat is blij met dit enthousiasme en geeft Niels als tweede de titel jongere van de maand.

Hey Niels wat tof dat de bisdombedevaart zo’n positieve uitwerking heeft op het jongerenwerk in jullie parochie. Hoe heb jij de bedevaart in Assisi ervaren?

De bedevaart naar Assisi duurde een week en ik ging erheen samen met mijn zus Sandra en m’n vrienden Pim & Iris. De reis was erg mooi, maar vooral leuk natuurlijk. We waren ingedeeld bij de jongerengroep en ik heb er vele nieuwe jongeren (en volwassenen wat dat aan gaat) ontmoet en ook veel nieuwe onderdelen van het geloof, waar ik eerst nog nooit van had gehoord. Nu kan ik zeker niet zeggen dat een wonder me overkomen is, maar het gaf wel enige nieuwe inzichten. Ik kreeg veel beter een idee van het geloof wereldwijd, in Nederland, binnen ons bisdom en natuurlijk ook in mezelf. En daar heb ik dan weer veel van geleerd. Je bent er natuurlijk een hele week mee bezig, dus het geeft vooral de tijd en gelegenheid (twee dingen die je normaal niet vaak samen tegenkomt) om je te vormen rond het geloof.

Hoe heeft de reis naar Assisi het opstarten van de jongerengroep in Heemskerk kunnen bewerkstelligen?

Eigenlijk heb ik niet zoveel aan de jongerengroep gedaan. We deden dit al jaren, alleen werd dit georganiseerd en geleid door Sindo Núñez. Samen met Sandra, Pim & Iris hebben we dit afgelopen zomer van hem overgenomen. Dit hebben we dus gedaan omdat we erg gemotiveerd waren door o.a. het verhaal van Franciscus en omdat we het ‘Assisi-gevoel’ ook naar de andere jongeren, die niet mee waren, wilde brengen. Daarnaast wilde we de druk op Sindo iets verlichten en het is natuurlijk leuk als de jongeren-bijeenkomsten ook door jongeren worden georganiseerd.

In Assisi hebben we vernomen dat de kerk veel groter was dan dat we eerst wisten. Er waren nog vele aspecten, verhalen en manieren voor ons onbekend. De reis toonde het tipje van de sluier. Nu gaan we samen met onze jongerengroep op zoek naar al die dingen die ons geloof maken, op maandelijkse basis.

Wat is jouw motivatie om je in te zetten voor het jongerenwerk in de kerk?

Ik zou kunnen zeggen dat ik me 100% inzet voor de andere jongeren in de kerk, dat ik zelf er geen winst uit haal en dat ik me als Franciscus nu overgeef aan de armoede, maar dat is natuurlijk niet waar. Zoals ik zei, ik ben vooral opzoek naar al die dingen die het geloof maken. Dus eigenlijk ben ik gewoon heel nieuwsgierig en op een zoektocht naar de kennis. Ergens is dat nogal arrogant, maar door middel van het jongerenplatform en de bijeenkomsten in Heemskerk ben ik erachter gekomen dat ik juist heel veel mensen mee kan nemen op die zoektocht. Op die manier leer niet alleen ik ervan, maar al die jongeren leren mee. En misschien is dat nog wel het belangrijkste.

Wat gaan jullie zondag 18 november doen met de jongerengroep, is het een speciale editie?

Deze bijeenkomst (20.00-21:30, Mariakerk, Heemskerk) is heel toepasselijk voor wat ik net allemaal heb lopen vertellen: we gaan leren (!) over de opbouw en inhoud van de bijbel. Het tastbaarste van ons geloof, zelfs daar valt nog veel over te vertellen. We hebben Vader Johannes uit Haarlem (voorheen Assendelft) uitgenodigd om hier ons in te begeleiden. Door middel van een beetje luisteren, teksten lezen en discussie gaan we er hopelijk een leuke avond van maken. (nbleeker@outlook.com voor info, stuur het door!)

Aanmelden: https://goo.gl/forms/tJmNYlR8H9WJAmLl2

Dit was de tweede editie van ‘Jongere van de maand’. Wil jij iemand nomineren die zich inzet voor de kerk in het bisdom, stuur dan een mailtje naar info@jongbisdomhaarlem.nl en vertel waarom hij/zij in aanmerking komt voor de titel ‘Jongeren van de maand’.